Εγκαίνια για το νέο 12θέσιο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ελασσόνας

Νέα 0
Εγκαίνια για το νέο 12θέσιο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ελασσόνας

1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Με μια λιτή τελετή με μηνύματα, μέσα σε πανηγυρικό κλίμα και με εμφανή τα χαμόγελα από την εκπαιδευτική κοινότητα(μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί) της Ελασσόνας εγκαινιάστηκε χθες από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό και τον δήμαρχο Ελασσόνας κ. Νίκο Ευαγγέλου…και με τους μαθητές του σχολείου να κόβουν την κορδέλα των εγκαινιών, το νέο κτίριο του 12θέσιου 1ου Δημοτικού Σχολείου Ελασσόνας. Το έργο ήταν προϋπολογισμού 4.342.000 (με ΦΠΑ) ευρώ και υλοποιήθηκε με πόρους του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας. Φορέας υλοποίησης και κύριος του έργου ήταν ο Δήμος Ελασσόνας, ενώ φορέας υλοποίησης η Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Στον αγιασμό της τελετής των εγκαινίων χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν κληρικοί της περιοχής.
Στο χαιρετισμό του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός τόνισε: «Με διαγενεακές πολιτικές χτίζουμε τα σχολεία του αύριο για τη Θεσσαλία. Παραδίδουμε ένα σημαντικό έργο, το οποίο λύνει το πρόβλημα στέγασης της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας της Ελασσόνας. Η κατασκευή του νέου κτιρίου ήταν ένα χρόνιο αίτημα ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας καθώς το παλαιό σχολείο δεν εξυπηρετούσε τις ανάγκες των μαθητών και των δασκάλων. Με το σχολείο αυτό, που διαθέτει τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές, λύνεται το ζήτημα της υποδομής για πολλές δεκαετίες στο μέλλον. Το έργο αυτό δείχνει παράλληλα και τη συνέπεια και τη συνέχεια στην τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς το σχεδιάσαμε και το ωριμάσαμε από μηδενική βάση με τον πρώην δήμαρχο κ. Γ. Πασχόπουλο και το ολοκληρώσαμε με τον νυν δήμαρχο Ν. Ευαγγέλου».

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ακόμη, ο περιφερειάρχης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για τη συνεργασία όλους όσοι εργάστηκαν για να προχωρήσει το έργο αυτό, τον πρώην και τον νυν δήμαρχο Ελασσόνας, το Δ.Σ του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, τους εκπαιδευτικούς, τους τοπικούς φορείς, τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Ελασσόνας καθώς και τους κατασκευαστές.
Ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Ευαγγέλου τόνισε από την πλευρά του: «Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα για ολόκληρη την επαρχία Ελασσόνας. Το έργο είναι κόσμημα για την πόλη. Ένα υπερσύγχρονο σχολικό κτίριο θα στεγάσει το 1ο Δημοτικό Σχολείο, αντικαθιστώντας ένα κτίριο που χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα! Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλλαν στην αποπεράτωση αυτού του στολιδιού, την προηγούμενη δημοτική αρχή, τον Σύλλογο διδασκόντων, μα πρώτα απ’ όλους τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, χωρίς τη βοήθεια του οποίου δεν θα είχε πραγματοποιηθεί το μεγάλης σημασίας αυτό έργο. Χωρίς συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων τίποτα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Εύχομαι αυτό το σχολείο να είναι η βάση για πολλούς μελλοντικούς επιστήμονες».
Με τη σειρά της, η διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ελασσόνας κ. Ειρήνη Χατζηαυγέρη επεσήμανε: «Το σημαντικό αυτό έργο είναι μια υπόσχεση, όπως είναι κάθε σχολείο που ανοίγει, κι ένας λόγος για να είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι καθώς έφτασε η στιγμή το σχολείο μας να λειτουργήσει σε αναβαθμισμένες σύγχρονες συνθήκες εκπαίδευσης και σε ένα ελκυστικό περιβάλλον. Συγχαίρουμε όλους όσους συνέπραξαν στην ιδέα και υλοποιούν το έργο».

Σε σύντομο χαιρετισμό του, ο βουλευτής κ. Γ. Κατσιαντώνης δεν έκρυψε τη χαρά και τη συγκίνηση του για την υλοποίηση του έργου, που ήταν όνειρο χρόνων για την τοπική κοινωνία, ενώ ζήτησε οι ίδιοι οι μικροί μαθητές να κόψουν την κορδέλα των εγκαινίων του σχολείου τους.

«Αυτό το έργο είναι αποτέλεσμα μιας τεράστιας συλλογικής προσπάθειας. Βοήθησε η Περιφέρεια, περιφερειακοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς. Μπορεί να μην είμαι σήμερα δήμαρχος, αλλά είμαι ευτυχής που ολοκληρώθηκε το έργο», τόνισε με νόημα ο πρ. δήμαρχος κ. Γ. Πασχόπουλος.
Τέλος, ενημέρωση και διευκρινήσεις για τη λειτουργία του Σχολείου με το ίδιο ωρολόγιο πρόγραμμα έδωσε η σχολ. σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Μαρία Παπαδοπούλου.

Στην τελετή των εγκαινίων, εκτός των προαναφερομένων, έδωσαν το «παρών»:

Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημ. Παπαδημόπουλος, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Αθαν. Παιδής, η εντεταλμένη σύμβουλος της Περιφέρειας – πρ. αντιπεριφερειάρχης κ. Μαρία Μαμάρα, ο διευθυντής της Περιφέρειας κ. Κ. Μέγας, υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας κ. Αντ. Μπίσμπας, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, αυτοδιοικητικοί, οι πρ. δήμαρχοι κ.κ. Γιώργος Πασχόπουλος και Πέτρος Χατζήνας, ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Σωτ. Βούλγαρης, η σχολική σύμβουλος της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Κυράτσω Τσιόπα, η σχολική σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Μαρία Παπαδοπούλου – Φαρμάκη, ο διοικητής του Α.Τ. Ελασσόνας κ. Πέτρος Μουταφίδης, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Ελασσόνας κ. Ελευθ. Μουλτσιάς, ο φρούραρχος Ελασσόνας κ. Ι. Τσιλοφύτης, ο διοικητής του Λόχου της 361 ΠΑΠ κ. Τσιτσιβάς, διευθυντές υπηρεσιών και τραπεζών, ο πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Ν.Δ. Ελασσόνας κ. Δημ. Δριστέλας, μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, οι κατασκευαστές του έργου, κ.ά.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Με την παράδοση του έργου επιτυγχάνεται η αντιμετώπιση του προβλήματος της στέγασης των μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ελασσόνας, που μέχρι σήμερα έδρευε σε κτίριο κατασκευασμένο στις αρχές του 20ου αιώνα και το οποίο αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Με την ανέγερση του σχολείου αντιμετωπίζεται επίσης η αύξηση του μαθητικού δυναμικού στην περιοχή μετά την συγχώνευση με τα Δημοτικά Σχολεία Δρυμού, Στεφανόβουνου και Γαλανόβρυσης.
Στόχος του έργου είναι η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων παρέχοντας υψηλές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και απομακρύνοντας τον κίνδυνο της στέγασης των μαθητών σε ακατάλληλο κτίριο. Ο ωφελούμενος πληθυσμός από την κατασκευή του έργου ανέρχεται σε 8.733 άτομα και αφορά στους κατοίκους της Δημοτικής Κοινότητας Ελασσόνας και των Τοπικών Κοινοτήτων Δρυμού, Στεφανόβουνου και Γαλανόβρυσης.
Το αντικείμενο του έργου ήταν η κατασκευή του 1ου Δημοτικού Σχολείου δυναμικότητας 225 μαθητών με 10 αίθουσες διδασκαλίας. Το κτίριο ανεγέρθηκε στο Ο.Τ. Γ8 στην συνοικία «Αμπελόκηποι», εντός του σχεδίου πόλεως Ελασσόνας στην βόρεια και ανατολική πλευρά του οικοπέδου ώστε να εξασφαλιστεί η ενότητα της αυλής και η ευκολότερη πρόσβαση στο οικόπεδο. Περιμετρικά του οικοπέδου δημιουργήθηκαν ελεύθεροι χώροι προς φύτευση. Η συνολική επιφάνεια του οικοπέδου είναι 5.028,60 τ.μ.
Το διδακτήριο του 1ου Δημοτικού Ελασσόνας αποτελείται από:

(α) Ισόγειο: 1.276,00 τ.μ. (προκατασκευή) 3 αίθουσες διδασκαλίας – αίθουσα φαγητού – κουζίνα – αποθήκη τροφίμων – χώρος διαλείμματος – κυλικείο με αποθήκη – ιατρείο/αναρρωτήριο – αίθουσα βιβλιοθήκης – αποθήκη σχολικών βιβλίων – τουαλέτες μαθητών, ΑΜΕΑ και καθηγητών – γραφείο υποδιευθυντή και καθηγητών – λεβητοστάσιο – χώρος δεξαμενής καυσίμων – κεντρικό κλιμακοστάσιο με είσοδο, ανελκυστήρα και μηχανοστάσιο – χώρος γραμματείας και αναμονής – χώρος αρχείου – χώρος φύλακα – γυμναστήριο/Α.Π.Χ. με αποδυτήρια αγοριών και κοριτσιών και αποθήκη οργάνων.

(β) 1ος Όροφος: 1.027,00 τ.μ. (προκατασκευή) 7 αίθουσες διδασκαλίας – εργαστήριο φυσικοχημείας – εργαστήριο πληροφορικής – αίθουσα ξένων γλωσσών – αίθουσα αισθητικής αγωγής (μουσικής) – χώρος διαλείμματος – γενικό αρχείο – γραφείο συλλόγου γονέων και μαθ. κοινοτήτων με χώρο ενημέρωσης – γραφείο ψυχολόγου – κεντρικό κλιμακοστάσιο με χωλ, ανελκυστήρα και WC / WC AMEA.

Πηγή: www.leukipoli.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.