Ο αγώνας μιας Ελασσονίτισας αγελαδοτρόφου

Νέα 0
Ο αγώνας μιας Ελασσονίτισας αγελαδοτρόφου
Ο αγώνας μιας Ελασσονίτισας αγελαδοτρόφου

 

Η 49χρονη Σουλτάνα Καραποίκογλου είναι μία ακόμη χαρακτηριστική περίπτωση γυναίκας της υπαίθρου που δίνει με πείσμα και μεράκι τον καθημερινό της αγώνα για την επιβίωση, μοιράζοντας τον χρόνο ανάμεσα στον στάβλο της αγελαδοτροφικής μονάδας που διατηρεί σε ένα ορεινό χωριό της Ελασσόνας μαζί με τον σύζυγο της και στο σπίτι για την ανατροφή των δύο μικρών κοριτσιών της.

Ξυπνάει από νωρίς για να πάει στον στάβλο, επιστρέφει στο σπίτι για να ετοιμάσει τα παιδιά της για το σχολείο, συνεχίζει γρήγορα με τις υπόλοιπες δουλειές του σπιτιού και λίγο πριν το μεσημέρι αναλαμβάνει την διοικητική υποστήριξη της μικρής οικογενειακής της μονάδας. Σπούδασε στο Τμήμα Ζωικής Παραγωγής στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και το 1999 άφησε τον ιδιωτικό τομέα της συμπρωτεύουσας, όπου εργάζονταν για να γυρίσει στο χωριό της, τον Λόφο Ελασσόνας. Το 2003 παρέλαβε από τον πατέρα της 35 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής και έναν μικρό στάβλο και μαζί με τον σύζυγο της (ο οποίος επίσης άφησε το βυτιοφόρο που οδηγούσε) Αποστόλη Ντούμο (τον οποίο χαρακτηρίζει «ήρωα») έλαβαν την μεγάλη απόφαση: Να ασχοληθούν επαγγελματικά με την αγελαδοτροφία. Μπήκαν σε Σχέδια Βελτίωσης, δημιούργησαν νέο σύγχρονο στάβλο, παρήγγειλαν αγελάδες από το εξωτερικό (σήμερα διαθέτουν δικές τους) και ξεκίνησαν τον αγώνα.

Ήξεραν ότι θα είναι δύσκολα, αλλά δεν απογοητεύθηκαν. Σήμερα η μονάδα τους είναι μια υγιής επιχείρηση, που αναπτύσσεται με αργά και σταθερά βήματα, με 120 αγελάδες εκ των οποίων οι 60 περίπου αρμεγόμενες (παράγουν 1600 λίτρα ημερησίως), ενώ διαθέτουν και χωράφια για την προμήθεια ζωοτροφών ( τριφύλλι, άχυρο κλπ).

Το ΘΕΣγάλα

Η Σουλτάνα, ήταν ανέκαθεν ανήσυχο πνεύμα. Με την επιστροφή της στο χωριό ασχολήθηκε με τα κοινά (ούσα πρόεδρος της Τοπικού Συμβουλίου), ενώ είναι από τα πρώτα μέλη του Συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα. «Από την αρχή πίστεψα στην ιδέα του υγιούς Συνεταιρισμού και ότι μέσα από την συνεργασία μας θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του αυξανόμενου κόστους παραγωγής και της εκμετάλλευσης των εμπόρων. Η σημερινή δυναμική πορεία του ΘΕΣγάλα με δικαιώνει και μακάρι να συνεχίσουμε έτσι και στο μέλλον».

 

πηγή:www.ypaithros.gr

 

 

 

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.