ΦΑΡΣΑΛΑ ΚΑΙ ΑΓΙΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΟ ΕΚΑΒ

Νέα 0
ΦΑΡΣΑΛΑ ΚΑΙ ΑΓΙΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΟ ΕΚΑΒ

Την ανάγκη δημιουργίας τομέων ΕΚΑΒ σε Φάρσαλα και Αγιά αναγνώρισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Βασίλη Κόκκαλη, σχετικά με την  υποστελέχωση του ΕΚΑΒ στο Νομό Λάρισας και την δημιουργία τομέων ΕΚΑΒ σε Κέντρα Υγείας του νομού Λάρισας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός ανέφερε ότι «υπάρχει μια μεγάλη ανισοκατανομή του προσωπικού του ΕΚΑΒ και αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια φάση πλήρους αναδιοργάνωσης του».  Επιπλέον ο Αναπληρωτής Υπουργός ανακοίνωσε ότι το ΕΚΑΒ θα προκηρύξει θέσεις για περίπου εκατό άτομα και ότι έχει βγάλει πρόσκληση ενδιαφέροντος και για μετακινήσεις από την Αθήνα, γιατί τα εξήντα άτομα από τα εκατό που θα προκηρυχθούν είναι για την Αθήνα, σε μια προσπάθεια να υπάρξουν μετακινήσεις και προς άλλες περιοχές για να καλυφθούν.

Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή ανέφερε τα εξής:

Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) ιδρύθηκε το 1985 και σήμερα αναπτύσσεται πανελλαδικά σε 12 παραρτήματα το καθένα από τα οποία αναπτύσσεται σε τομείς στις διάφορες περιοχές της χώρας. Αποτελεί δε τον μοναδικό φορέα παροχής επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας στην Ελλάδα με δημόσιο χαρακτήρα.

Κύριος σκοπός του είναι ο συντονισμός σε έκτακτες περιπτώσεις της παροχής άμεσης βοήθειας και επείγουσας ιατρικής φροντίδας στους πολίτες καθώς και η ασφαλής και ταχεία μεταφορά των πολιτών αυτών σε μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας. Το Παράρτημα της Λάρισας, 5η Περιφέρεια,  έχει ως περιοχή ευθύνης του την γεωγραφική περιφέρεια που περιλαμβάνει τους νομούς Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Μαγνησίας ενώ στο νομό της Λάρισας αναπτύσσεται σε δυο τομείς στη Λάρισα και στην Ελασσόνα.

Το ΕΚΑΒ Λάρισας με ελλείψεις σε πλήρωμα και ασθενοφόρα, προσπαθεί για την επίτευξη του παραπάνω σκοπού και επιχειρεί στο μεγαλύτερο σε έκταση νομό της χώρας, καλύπτοντας απομακρυσμένες περιοχές από το Λιβάδι Ελασσόνας έως και τη Σκοπιά Φαρσάλων, που πλέον λόγω των περικοπών στην υγεία δεν μπορούν να καλύψουν τα απογυμνωμένα Κέντρα Υγείας. Βασικό πρόβλημα είναι ότι με εξαίρεση το Κέντρο Υγείας Ελασσόνας όπου υπάρχει τομέας ΕΚΑΒ, υποστελεχωμένος,  για τις περιοχές ευθύνης των υπόλοιπων Κέντρων Υγείας του νομού αρμόδιο είναι το ΕΚΑΒ Λάρισας.

Την κατάσταση εντείνουν το προσφυγικό, επτά με οκτώ παιδιατρικά περιστατικά την ημέρα στο καταυλισμό και η έλλειψη πλήρη εξοπλισμού των νοσοκομείων της πόλης τα όποια αδυνατούν να κρατήσουν περιστατικά και υπάρχει έτσι υποχρεωτική μεταφορά τους στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη. Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ να απομακρύνονται από τον δικό τους τομέα, να ελαττώνεται η δύναμή τους στην περιοχή, να διανύουν πολλά χιλιόμετρα και να χάνεται έτσι πολύτιμος χρόνος, θέτοντας καταυτόν τον τρόπο σε κίνδυνο την προνοσοκομειακή φροντίδα.

Τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζει η επαρχία Φαρσάλων, η όποια εξαιτίας βλάβης του ασθενοφόρου του Κέντρου Υγείας είχε μείνει μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς ασθενοφόρο αφήνοντας ακάλυπτα τα 52 χωριά της ευρύτερης επαρχίας.  Η ύπαρξη δε, ενός μοναδικού οδηγού που προσπαθεί να καλύψει κάθε έκτακτο περιστατικό αυξάνει τον κίνδυνο που διατρέχουν οι κάτοικοι της περιοχής. Είναι επιβεβλημένη  μια άμεση και μόνιμη λύση με την δημιουργία τομέα ΕΚΑΒ στο Δήμο Φαρσάλων και η στελέχωσή του ώστε να υπάρχει σε μόνιμη βάση ασθενοφόρο στην πόλη.

Εξίσου επιβεβλημένη καθίσταται και η ανάγκη δημιουργίας τομέα ΕΚΑΒ στην περιοχή της Αγιάς, όπου τα περιστατικά που χρειάζονται επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα πληθαίνουν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω των παραθεριστών στα παράλια της περιοχής. Το Κέντρο Υγείας Αγιάς δεν διαθέτει οδηγούς για όλες τις βάρδιες και κανέναν διασώστη, με  αποτέλεσμα οι κάτοικοι της περιοχής να καταφεύγουν σε επικίνδυνες λύσεις διακομιδής επειγουσών περιστατικών μετατρέποντας ακόμη και τα αγροτικά σε ασθενοφόρα. Ο τομέας της Ελασσόνας άλλωστε χρήζει άμεση ενίσχυση με προσωπικό πληρωμάτων Ασθενοφόρων, όπως προκύπτει και από την πρόσφατη  πρόσκληση μετακινήσεως –μεταθέσεως του ΕΚΑΒ, για την οποία η εξέταση των αιτήσεων  ωστόσο δεν έχει λάβει ακόμη χώρα.

Επειδή καθίσταται αναγκαία η κρατική μέριμνα ώστε να εξασφαλιστεί το απαραίτητο προσωπικό και να υπάρξει πλήρης προνοσοκομειακή βοήθεια για όλους τους πολίτες της χώρας. Είναι επείγον τα Κέντρα Υγείας του νομού να λάβουν τις κατάλληλες υποδομές και το προσωπικό.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε:

  • Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να καλυφθούν οι ελλείψεις σε διασώστες και οδηγούς ασθενοφόρων στο Παράρτημα ΕΚΑΒ Λάρισας και στα Κέντρα Υγείας του νομού;
  • Σκοπεύετε να προβείτε στη δημιουργία τομέων ΕΚΑΒ στα Φάρσαλα και στην Αγιά, ώστε να καλύπτονται τα περιστατικά που χρειάζονται επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα και να δοθεί έτσι  μια άμεση και μόνιμη λύση;

Πηγή: paidis.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.