Γνωριμία με το Δρυμό Ελασσόνας – Περπατάμε και γνωρίζουμε τον τόπο μας!

Νέα 0
Γνωριμία με το Δρυμό Ελασσόνας – Περπατάμε και γνωρίζουμε τον τόπο μας!

dr2

Την Πέμπτη 13 Ιουλίου με επίσκεψη στον Δρυμό ολοκληρώθηκε ο δεύτερος κύκλος της εθελοντικής δράσης «Γνωριμία με τα χωριά της Ελασσόνας – Περπατάμε και γνωρίζουμε τον τόπο μας!».

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Δρυμού Παναγιώτης Αρσένης, ο πρόεδρος του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Δρυμού Ελασσόνας Κώστας Γκουγκουλόπουλος, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κώστας Ζιώγας, ο παλιός χωροφύλακας του χωριού (Δραγάτης) Λευτέρης Γερονάτσιος, όπως και μικροί και μεγάλοι κάτοικοι του χωριού υποδέχτηκαν τους επισκέπτες και τους συνόδευσαν στην περιήγησή τους.

Το καλωσόρισμα των περιηγητών έγινε σε ένα κλίμα γιορτής, καθώς γίνονται οι σχετικές προετοιμασίες για το πανηγύρι του χωριού στις 20 Ιουλίου.

Ο Θανάσης Τζικούλης, εκπαιδευτικός και ερευνητής για παραπάνω από 20 χρόνια της ιστορίας του τόπου καταγωγής του, μίλησε εμπεριστατωμένα και με γλαφυρό λόγο για τη δημιουργία του χωριού και τη ζωή των κατοίκων του από τότε ως και σήμερα. Μίλησε για την ίδρυση και πορεία του σχολείου (1931) και για την επαγγελματική δραστηριότητα των κατοίκων. Έδωσε πολλές πληροφορίες για τις εκδοχές προέλευσης του ονόματος του Δρυμού, όπως και για την καταγωγή των κατοίκων. Όλες αυτές οι πληροφορίες από την ενδελεχή έρευνα χρόνων θα συμπεριλαμβάνονται σε βιβλίο που σύντομα θα εκδοθεί.

Στη συνέχεια, οι περιηγητές επισκέφτηκαν τον Ιερό ναό του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, τον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία και γνώρισαν την ιστορία και του προγενέστερου ναού, του παλιού μοναστηριού που γύρω του συγκεντρώθηκε και δημιουργήθηκε το σημερινό χωριό.

Κατόπιν, οι περιηγητές με μια μικρή στάση στη βρύση «Γκατζιμπρομούλα» και περνώντας από τον Πλάτανο (περιοχή του χωριού) έκαναν την διαδρομή που οδηγεί στο εξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία στη θέση Οφανός με ανταμοιβή την υπέροχη θέα του Ολύμπου.

Η ομάδα της δράσης έφτασε στη συνέχεια ψηλά στου «Γκαραβέλη τ’ Αλώνι» με μια διαδρομή που χάριζε θέα στα γύρω χωριά, στον Όλυμπο και στον Περραιβιακό κάμπο του Δήμου Ελασσόνας.

Αληθινές, ευχάριστες και λυπηρές ή και αστείες ιστορίες των προγενέστερων κατοίκων ζωντάνευαν από τις αφηγήσεις του ερευνητή Θανάση Τζικούλη και τις εξηγήσεις που έδινε για τα πολλά και διάφορα τοπωνύμια: Ραχούλα Αλατσιές, Γκουμπές, Κατσιάνα λάκα, Δραγατσιά, Καβάκια, Αλώνια, Γιλαδόσταρο, Σκίνα κ.ά.

Διανύοντας μία απόσταση 9 χλμ. σχεδόν οι περιηγητές έφτασαν στο γήπεδο του χωριού «Δημήτριος & Αθανάσιος Δρυστέλλας», όπου ο Γενικός Αρχηγός της Ομάδας Κεραυνός Δρυμού Κώστας Δριστέλας μίλησε για την ανοδική πορεία της ομάδας (έτος ιδρύσεως 1975) και για τις πολύ αξιόλογες προδιαγραφές του γηπέδου.

Επιστροφή στο κέντρο του χωριού, περνώντας δίπλα από την παραδοσιακή πέτρινη βρύση «Μπιαδούλι», στην πλατεία, όπου και ξεκουράστηκε η ομάδα των επισκεπτών.

Αξίζει να αναφερθεί η δυναμική δράση του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Δρυμού Ελασσόνας (έτος ιδρύσεως 1980) από ανθρώπους που αγαπούν τον τόπο τους με αποτέλεσμα μια αξιόλογη πολιτιστική πορεία και αναβάθμιση-ανάπτυξη του χωριού.

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Τσιαντέ Αλεξάνδρα, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ελασσόνας Χατζηβασίλη Ασπασία και οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής Βασίλης Μανώλης και Βίκη Παγγέα, που συντονίζουν το σχέδιο της δράσης αυτής με την αιγίδα του Δήμου Ελασσόνας, ευχαρίστησαν τον κόσμο για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, καθώς συμβάλλουν με την παρουσία τους στην υλοποίηση του στόχου του προγράμματος (προβολή, ανάδειξη και αξιοποίηση του τόπου μας) και ανακοίνωσαν τη συνέχεια του τρίτου κύκλου στο τέλος του Αυγούστου.

Επικοινωνία για πληροφορίες και δικές σας προτάσεις σχετικά με το πρόγραμμα: Τσιαντέ Αλεξάνδρα (Αντιδήμαρχος Πολιτισμού): 6945-000.550, Χατζηβασίλη Ασπασία (Πρόεδρος Δημ. Κοινότητας Ελασσόνας): 6973-715.839, Μανώλης Βασίλης (Καθηγ. Φυσικής Αγωγής): 6970-985.818, Παγγέα Βίκη (Καθηγ. Φυσικής Αγωγής): 6974-138.297

Υποστηρικτές – Χορηγοί της δράσης

ΚΠΕ Ελασσόνας, Γκανάτσιος Ανδρέας (καλλιτέχνης φωτογράφος), Αναγνωστάκης Σπύρος (Περιβαλλοντολόγος), Γκανάτσιος Δημήτρης (επιγραφές-εκτυπώσεις), Καφετέρια Ερωδιός, Δρυμός Ελασσόνας, Σπιτικές Γεύσεις, Δικηγορικό Γραφείο LEGAL GENERAL – Γεωργούλης Λεωνίδας, Αρτοποιείο Κότυλη-Καζάκη, Ευαγγελισμός Ελασσόνας, Αρτοποιείο Παυλίδη, Άρτος – Γλυκό Χαλκίδη, Φούρνος Αργυρόπουλος, LIAKOS TOURS, ΓΟΥΠΟΣ TOURS, LOUKAS TOURS, ΓΚΟΥΤΖΟΥΡΕΛΑΣ TOURS, Σούπερ Μάρκετ: Άλφα Μι, Κομμωτήριο Μαρία, Κομμωτήριο Βάσω Μπουζούκη, Λαδόκολλα Φούσκας, Πρατήριο Υγρών Καυσίμων: Xατζηβασίλης Άλκης, Εθελοντές Διασώστες, Olympus Path

dr3

dr4

Πηγή: www.elassonanews.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.