«Δομή» κοινωνικής προστασίας και στο Δήμο Ελασσόνας

Νέα 0

«Πράσινο φως» άναψε πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο Ελασσόνας για μια νέα ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερα χρήσιμη «δομή» κοινωνικής προστασίας στο Δήμο Ελασσόνας, σε συνδυασμό και με τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουν οι κάτοικοι της περιοχής και όχι μόνο.
Πρόκειται για την πρόσκληση της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την υποβολή πρότασης στο Π.Ε.Π. Θεσσαλίας 2014 – 2020 για λειτουργία «Κέντρου Κοινότητας», κάτι που ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο. Μάλιστα, στη σημερινή συνεδρίαση του σώματος αναμένεται να εγκριθεί η μελέτη του έργου «Διαμόρφωση χώρου για τη λειτουργία Κέντρου Κοινότητας» στην Ελασσόνα.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο – εισηγητή στο θέμα κ. Νίκο Γκουτζουρέλα, τα «Κέντρα Κοινότητας» στοχεύουν στο να υποστηρίξουν τους Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού στην εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής προστασίας και στην ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα Κοινωνικά Προγράμματα και τις Υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή.
Μιλώντας στην «Ε», ο αντιδήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Γκουτζουρέλας στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της δημιουργίας του «Κέντρου Κοινότητας» στην πόλη της Ελασσόνας, με δεδομένο την δύσκολη οικονομική συγκυρία και την συνεχώς αυξανόμενη μερίδα δημοτών, που έχουν ανάγκη τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου.
«Σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει το σύνολο των πολιτών, ο Δήμος Ελασσόνας προσπαθεί να απλώσει μια ομπρέλα προστασίας των δημοτών που έχουν ανάγκη και να υποστηρίξει κάθε δράση που μπορεί να ανακουφίσει αλλά και να δώσει ώθηση στην βιώσιμη ανάπτυξη», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, και υπενθύμισε τις σχετικές δράσεις του Δήμου που ήδη «τρέχουν» και είναι: Ίδρυση και λειτουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου, Κοινωνικού Φαρμακείου και Βεστιαρίου. Λειτουργία του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Λειτουργία του Προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής». Λειτουργία Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων(Κ.Α.Π.Η.). Συμμετοχή στο Πρόγραμμα Επισιστιστικής και βασικής υλικής συνδρομής(ωφελούμενες οικογένειες 380, συνολικά περίπου 800 άτομα). Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: ο Δήμος Ελασσόνας είναι ανάμεσα στους 30 Δήμους που επιλέχθηκαν από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης όπου θα εφαρμοσθεί πιλοτικά το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» με στόχο να αποτελέσει τον κορμό για την ανάπτυξη της προνοιακής πολιτικής της χώρας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παροχές σε είδος, χρήμα και υπηρεσίες καθώς και μέτρα ένταξης στην εργασιακή και κοινωνική ζωή σε ευπαθείς ομάδες.
Τοπικές συνεργασίες με επιχειρήσεις(με τη ΔΕΗ: απαλλαγή δημοτικών τελών για τα άτομα με αναπηρία / ΔΕΥΑΕΛ: μείωση τιμολογίων για ύδρευση και αποχέτευση σε άτομα με αναπηρία / εκπτωτικές δωροεπιταγές από αλυσίδα σούπερ μάρκετ, που μοιράστηκαν σε ευπαθείς ομάδες με χαμηλό εισόδημα, κ.ά.

Όπως έγινε γνωστό, για την λειτουργία του «Κέντρου Κοινότητας» προβλέπεται η πρόσληψη με σύμβαση ενός Κοινωνικού Λειτουργού Τ.Ε. και ενός Ψυχολόγου Π.Ε., ενώ το συνολικό κόστος λειτουργίας συνολικά για 3 χρόνια ανέρχεται σε 112.300 ευρώ(επιλέξιμη δαπάνη).
Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ελασσόνας θα στεγαστεί σε ισόγειο κτίσμα, 70 τ.μ. περίπου, στις νέες Εργατικές Κατοικίες της Ελασσόνας και θα περιλαμβάνει: χώρο υποδοχής και αναμονής του κοινού και διεκπεραίωσης διοικητικών διαδικασιών (γραμματεία) και ενός διακριτού γραφείου για ατομικές συνεντεύξεις, συνεδρίες και παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής. Τα χωρίσματα της αίθουσας θα γίνουν με κατάλληλα υλικά τα οποία θα εξασφαλίζουν εκτός από την οπτική απομόνωση και την ηχομόνωση έτσι ώστε να διασφαλίζεται πλήρως η τήρηση του προσωπικού απορρήτου. Επίσης προβλέπεται η λειτουργία 3 WC, όπου τα δύο θα χρησιμοποιούνται από το κοινό και το προσωπικό και ένα για ΑμεΑ.
Το κτίριο στο οποίο θα λειτουργήσει το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ελασσόνας θα παρέχει την δυνατότητα ανεμπόδιστης, αυτόνομης και ασφαλούς διακίνησης των ατόμων σε αναπηρικό αµαξίδιο και γενικά των ατόμων µε αναπηρία ή/και εµποδιζόµενων ατόμων. Για την άρτια λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας θα χρησιμοποιηθούν καθίσματα τόσο για τους επισκέπτες (θέσεις αναμονής) όσο και για τους εργαζομένους. Επίσης γραφεία, βιβλιοθήκες και ερμάρια καθώς επίσης και ηλεκτρονικοί υπολογιστές με τα απαραίτητα περιφερειακά (εκτυπωτές, scanner κλπ.) Σημειώνεται δε ότι για την πρόσβαση στα ηλεκτρονικά περιβάλλοντα θα εξασφαλισθεί, σε κάθε περίπτωση, η συμβατότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και συστημάτων με διαδεδομένες υποστηρικτικές τεχνολογίες και τεχνικά βοηθήματα που χρησιμοποιούν τα ΑΜΕΑ. Σημειώνεται τέλος ότι ο εξοπλισμός θα διαταχθεί με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε όλοι οι χώροι να είναι εύκολα αντιληπτοί και να εξυπηρετούν στην ομαλή κυκλοφορία όλων των πολιτών στο χώρο.

Με αφορμή τη δημιουργία «Κέντρου Κοινότητας» στην Ελασσόνα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν κάποια κρίσιμα στοιχεία με τα κοινωνικά χαρακτηριστικά Ευάλωτων Ομάδων του πληθυσμού του Δήμου Ελασσόνας.
Ο Δήμος Ελασσόνας κατατάσσεται στην υψηλή ζώνη Κοινωνικού Διαχωρισμού και Φτώχιας σε επίπεδο Θεσσαλίας, σύμφωνα με την «Περιφερειακή Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη και την Καταπολέμηση της Φτώχιας της Περιφέρειας Θεσσαλίας».
Οι ΑΜΕΑ στην Π.Ε. Λάρισας συγκεντρώνονται κατά 89,9% σε 2 από τους 7 Δήμους (Λάρισα 78,0%, Ελασσόνα 11,8% ).
Τα εξαρτημένα ή απεξαρτημένα από ουσίες άτομα στην Π.Ε. Λάρισας συγκεντρώνονται κατά 94,0% σε 2 από τους 5 Δήμους (Λάρισα 73,8%, Ελασσόνα 20,2%).
Οι φυλακισμένοι/ αποφυλακισμένοι στην Π.Ε. Λάρισας συγκεντρώνονται κατά 94,4% σε 2 από τους 5 Δήμους(Λάρισα 83,1%, Ελασσόνα 11,2% ).
Οι άνεργοι στην Π.Ε. Λάρισας συγκεντρώνονται κατά 96,2% σε 5 από τους 7 Δήμους(Λάρισα 39,6%, Ελασσόνα 20,3%, Φάρσαλα και Κιλελέρ 12,6%, Τέμπη 11,1%). Για την Π.Ε. Λάρισας προκύπτει ότι οι άνεργοι χωρίς κάρτα ανεργίας συγκεντρώνονται κατά 99,9% σε 4 από τους 5 Δήμους (Λάρισα 32,4%, Ελασσόνα 31,4%, Τεμπών 21,1% και Τυρνάβου 14,9%). Για την Π.Ε. Λάρισας προκύπτει ότι: ο άνεργοι άνω των 54 μέχρι και 65 ετών συγκεντρώνονται κατά 92,2% σε 3 από τους 5 Δήμους (Λάρισα 39,5%, Ελασσόνα 38,0%, Τύρναβος 14,7%).
Για την Π.Ε Λάρισας προκύπτει ότι τα μέλη πολύτεκνων οικογενειών με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα συγκεντρώνονται κατά 93,1% σε 4 από τους 6 Δήμους (Ελασσόνα 41,5%, Κιλελέρ 23,3%, Τέμπη 17,5%, Τύρναβος 10,8%).
Οι γυναίκες, θύματα κακοποίησης στην Π.Ε. Λάρισας συγκεντρώνονται κατά 90,3% σε 2 από τους 4 Δήμους (Λάρισα 72,0%, Ελασσόνα 18,3%).
Τα παιδιά, θύματα κακοποίησης στην Π.Ε. Λάρισας συγκεντρώνονται κατά 93,4% σε 2 από τους 4 Δήμους (Λάρισα 84,0%, Ελασσόνα 9,4%).
Οι μετανάστες στην Π.Ε. Λάρισας συγκεντρώνονται κατά 96,5% σε 4 από τους 6 Δήμους (Λάρισα 19,1%, Ελασσόνα 15,8%, Κιλελέρ 49,2%, Τέμπη 12,4%).
Οι παλιννοστούντες στην Π.Ε. Λάρισας συγκεντρώνονται κατά 100,0% σε 2 Δήμους και συγκεκριμένα στη Λάρισα (99,6%) και στην Ελασσόνα (0,4%).
Τα νοικοκυριά χωρίς κανένα εργαζόμενο στην Π.Ε. Λάρισας συγκεντρώνονται κατά 89,4% σε 2 από τους 5 Δήμους (Λάρισα 78,3%, Ελασσόνα 11,1%).
Οι φτωχοί εργαζόμενοι με χαμηλό εισόδημα στην Π.Ε. Λάρισας συγκεντρώνονται κατά 92,0% σε 2 από τους 6 Δήμους (Ελασσόνα 73,8%, Κιλελέρ 18,2%).
Οι φτωχοί συνταξιούχοι με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα στην Π.Ε. Λάρισας συγκεντρώνονται κατά 88,0% σε 3 από τους 6 Δήμους (Ελασσόνα 71,2%, Αγιά 9,3%, Κιλελέρ 7,6%).
Οι ηλικιωμένοι (άνω των 65 ετών) χωρίς Ασφάλιση Υγείας στην Π.Ε. Λάρισας συγκεντρώνονται κατά 99,9% σε 2 από τους 3 Δήμους (Ελασσόνα 82,0%, Τύρναβος 17,9%).

Ολοκληρώνοντας, να θυμίσουμε ότι ο Δήμος Ελασσόνας αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο σε πληθυσμό Δήμο της Περιφερειακής Ενότητας μετά το Δήμο Λαρισαίων με μόνιμο πληθυσμό 32.121 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011 της ΕΛ. ΣΤΑΤ. Ο Δήμος Ελασσόνας αντιπροσωπεύει το 4,38% του πληθυσμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας και το 11,30% του πληθυσμού της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας.

Πηγή: www.leukipoli.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.