ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΚΟΚΚΙΝΟΠΗΛΟ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ “ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ”

Νέα 0

Η εθελοντική αυτή δράση υλοποιείται από την Αντιδημαρχία Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ελασσόνας. Στην πρώτη ομάδα συμμετείχαν 30 άτομα από την ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας. Ξεκινώντας οι εκδρομείς από την Ελασσόνα με λεωφορείο ενημερώθηκαν από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Τσιαντέ Αλεξάνδρα για το περιεχόμενο της Δράσης και από την Πρόεδρο του Δημοτικού Διαμερίσματος Ελασσόνας Χατζηβασίλη Ασπασία για το πρόγραμμα της επίσκεψης.

Η πρώτη στάση της ομάδας έγινε στα ασβεστοκάμινα κοντά στον οικισμό του Κοκκινοπηλού. Οι συμμετέχοντες, αφού ενημερώθηκαν από τον Περιβαλλοντολόγο, τέως υπεύθυνο του ΚΠΕ Ελασσόνας, Αναγνωστάκη Σπύρο, για αυτή την παραδοσιακή δραστηριότητα των κατοίκων του οικισμού, παρατήρησαν και απόλαυσαν τη μοναδικότητα της φύσης του Ολύμπου.

Στη συνέχεια, η ομάδα, αφού περιηγήθηκε στις παλιές κατασκηνώσεις και άντλησε μνήμες από τις παιδικές δραστηριότητες του παρελθόντος, επισκέφτηκε τον ιερό ναό της Αγίας Παρασκευής με το παρεκκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους (17ος αι.), όπου ενημερώθηκε για την ιστορία της εκκλησίας και θαύμασε τις πολύτιμες αγιογραφίες και το ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Πρέπει να σημειωθεί ιδιαίτερα ότι την εκδήλωση αγκάλιασαν με την παρουσία τους οι  Ζιακούλης  Σωτήρης (Πρόεδρος Εξωραϊστικού Συλλόγου Κοκκινοπηλού), Μπέλλης Ευάγγελος και Στίκος Νικόλαος (μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου  Κοκκινοπηλού),  καθώς και ο Λάζαρος Παπαδόπουλος (πρόεδρος του Συλλόγου  Κοκκινοπλιτών  Πιερίας).

Ακολούθως, η ομάδα, αφού περιηγήθηκε στα γκαλντερίμια και ήπιε νερό από τις πέτρινες βρύσες του οικισμού, ενημερώθηκε για τους λαογραφικούς θησαυρούς του Κοκκινοπηλού στο παραδοσιακό μουσείο του χωριού. Ακολούθησε μια μικρή πεζοπορία και επίσκεψη στο τριώροφο δημοτικό σχολείο που κάποτε έσφυζε από ζωή. Η περιήγηση έγινε από ανθρώπους του Κοκκινοπηλού, ενεργά στελέχη της περιοχής, που με αγάπη και έργα στηρίζουν τον τόπο τους και τον αναδεικνύουν.

Τη Δράση χαιρέτησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Ελασσόνας Νικόλαος Ευαγγέλου και ο Δημοτικός Σύμβουλος Αστέριος Στούπας. Ο Δήμος Ελασσόνας αναγνωρίζοντας την ανάγκη της προβολής, ανάδειξης και αξιοποίησης της επαρχίας συνεχίζει την προσπάθεια καλώντας ευαισθητοποιημένους πολίτες να συμμετέχουν στην κοινή προσπάθεια που ξεκίνησε από τον Κοκκινοπηλό και συνεχίζεται την επόμενη Πέμπτη 1 Ιουνίου στο Λιβάδι Ελασσόνας.

Για επικοινωνία:

Τσιαντέ Αλεξάνδρα: 6945-000.550, Χατζηβασίλη Άσπα: 6973-715.839,

Παγγέα Βίκη: 6974-138.297, Μανώλης Βασίλης: 6970-985.818

Υποστηρικτές – Χορηγοί της δράσης

Φούρνος Αργυρόπουλος, Σούπερ Μάρκετ: Άλφα Μι, Σπιτικές Γεύσεις,

Φούρνος Χαλκίδη, Αρτοποιείο Παυλίδη, Κομμωτήριο Μαρία,

Πρατήριο Υγρών Καυσίμων: Ζατζηβασίλης Άλκης, Αρτοποιείο Κότυλη-Καζάκη, Ευαγγελισμός Ελασσόνας, ΓΟΥΠΟΣ Tours, LIAKOS TOURS, LOUKAS TOURS, Γκανάτσιος Ανδρέας (καλλιτέχνης φωτογράφος), Αναγνωστάκης Σπύρος (ερασιτέχνης φωτογράφος), Γκανάτσιος Δημήτρης (επιγραφές-εκτυπώσεις), Εθελοντές Διασώστες.

 

Πηγή: paidis.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.