Η Ιερά Μητρόπολη Ελασσώνος τίμησε τον Άγιο Προκόπιο

Νέα 0
Η Ιερά Μητρόπολη Ελασσώνος τίμησε τον Άγιο Προκόπιο

ΦΩΤΟ - ΠΡΟΚΟΠ. 2 [800x600]

«Αγρευθείς ουρανόθεν προς την ευσέβειαν, κατηκολούθησας χαίρων ώσπερ ο Παύλος Χριστώ, των Μαρτύρων καλλονή Μάρτυς Προκόπιε. Όθεν δυνάμει του Σταυρού, αριστεύσας ευκλεώς, κατήσχυνας τον Βελίαρ. Ου της κακίας ατρώτους, σώζε τους πόθω σε γεραίροντας».
Και η Ι. Μητρόπολη Ελασσώνος τίμησε τη μνήμη του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Προκοπίου, μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης και με την παρουσία δεκάδων πιστών στην ιστορική Ι. Μονή Αγίας Τριάδος Λιβαδίου, εκεί όπου φυλάσσεται η Κάρα του Αγίου.
Να σημειωθεί ότι η Μονή Αγίας Τριάδος Λιβαδίου βρίσκεται στις ανατολικές πλαγιές του Τιτάρου, απέναντι από τον Όλυμπο και κάτω από το Λιβάδι, σε υψόμετρο 1000 περίπου μέτρων.
Ανήμερα της εορτής του(την Παρασκευή), λειτούργησε ο αρχιμανδρίτης – προϊστάμενος του μητροπολιτικού ναού Ελασσόνας π. Βησσαρίων Καραλάσκος με τον κλήρο της περιοχής και με την παρουσία της γυναικείας αδελφότητας του μοναστηριού.
Στο Θείο Κήρυγμα, ο αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων αναφέρθηκε στη ζωή του Αγίου Προκοπίου, που έζησε και μεγάλωσε στην Ιερουσαλήμ, τα χρόνια που αυτοκράτορας των Ρωμαίων ήταν ο Διοκλητιανός. Ο πατέρας του, ο Χριστοφόρος, ήταν ευσεβής άνθρωπος, σε αντίθεση με την μητέρα του που πίστευε στα είδωλα. Μετά τον θάνατο του πατέρα του, η μητέρα του τον πήγε στον αυτοκράτορα, ο οποίος τον έκανε ηγεμόνα της πόλης των Αλεξανδρέων και του έδωσε εντολή να καταδιώκει και να βασανίζει τους χριστιανούς. Έτσι ο Προκόπιος ξεκίνησε για την Αλεξάνδρεια. Κατά την πορεία του όμως, ξαφνικά άρχισαν να πέφτουν αστραπές και βροντές και ταυτόχρονα άκουσε φωνή να τον καλεί με το όνομά του, που τον απειλούσε με θάνατο επειδή θα κατεδίωκε τους χριστιανούς και ταυτόχρονα και τον αληθινό Θεό. Μετά από αυτό το γεγονός ο Προκόπιος παρακάλεσε Εκείνον πού του μιλάει να του φανερωθεί περισσότερο για να δει ποίος είναι. Τότε εμφανίστηκε μπροστά του ένας Σταυρός από κρύσταλλο και ακούστηκε μία φωνή να του λέει: «Εγώ είμαι ο Εσταυρωμένος Υιός του Θεού». Μετά από αυτό το θαύμα πίστευσε και έγινε χριστιανός. Λίγο αργότερα επιστρέφοντας από νικηφόρα αποστολή, η μητέρα του προσπάθησε να τον πείσει να θυσιάσει στα είδωλα. Κατάλαβε όμως ότι είχε γίνει χριστιανός και τον πρόδωσε στον αυτοκράτορα. Εκείνος διέταξε τον ηγεμόνα της Καισάρειας Ουλκιο να τον ανακρίνει. Αυτός τον χτύπησε πολύ μέχρι λιποθυμίας και μετά τον έκλεισε στην φυλακή. Όμως οι πληγές επουλώθηκαν και απελευθερώθηκε από τα δεσμά. Στη συνέχεια οδηγήθηκε στον ναό των ειδώλων όπου με την προσευχή του κατάφερε και συνέτριψε τα είδωλα. Το θαύμα αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πιστεύσουν σ’ αυτόν πολλοί ανάμεσα τους και η μητέρα του! Αμέσως δόθηκε εντολή να αποκεφαλιστούν όλοι όσοι είχαν πιστεύσει. Μετά από αυτό, δόθηκε εντολή να γίνουν φρικτά βασανιστήρια στον Προκόπιο. Ο Άγιος υπέμενε με πάρα πολύ μεγάλη καρτερία όλα αυτά και μάλιστα κατάφερνε να τα ξεπερνά με την βοήθεια του Θεού. Τέλος δόθηκε εντολή να τον αποκεφαλίσουν.

ΦΩΤΟ - ΠΡΟΚΟΠ. 1 [800x600]ΦΩΤΟ - ΠΡΟΚΟΠ. 2 [800x600]

ΦΩΤΟ - ΠΡΟΚΟΠ. 3 [800x600]

Χαρακτηριστικά τα λόγια του π. Βησσαρίωνος προς το εκκλησίασμα: «Η εορτή του μεγαλομάρτυρα Αγίου Προκοπίου δίνει την ευκαιρία σ’ όλους μας να εξετάσουμε τον εαυτό μας και τη στάση μας απέναντι στους συνάνθρωπους μας. Δίνει και την ευκαιρία να αναλογιστούμε όλοι οι γονείς και όσοι ασχολούμαστε με την αγωγή των παιδιών μας να προβληματιστούμε για το τι πραγματικά προσφέρουμε στα παιδιά μας. Η μητέρα του Μάρτυρα δεν ήθελε ο γιος της να βιώνει την Αλήθεια και για αυτό τον κατήγγειλε στον αυτοκράτορα. Εμείς, αλήθεια, τι προσφέρουμε στα παιδιά μας;».

Πηγή: www.leukipoli.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.