ΜΑΞΙΜΟΣ ΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: Καθυστερήσεις και χαμηλή απόδοση στις εκτιμήσεις ζημιών από ΕΛΓΑ
Οι αποζημιώσεις παραπέμπονται στο μέλλον
«Μετά την τετράμηνη καθυστέρηση μέχρι να λυθεί το ζήτημα των εντολών μετακίνησης των εκτιμητών του ΕΛΓΑ, προβλήματα πρακτικής φύσης που αφορούν την εκτιμητική διαδικασία (πχ μετακινήσεις με ΚΤΕΛ), δημιουργούν επιπλέον καθυστερήσεις και χαμηλή απόδοση στο εκτιμητικό έργο, γεγονός που έχει άμεση επίπτωση στο χρονοδιάγραμμα των αποζημιώσεων». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σχολιάζοντας την απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάρκου Μπόλαρη σε ερώτησή του για τις ζημιές που προκλήθηκαν από πλημμύρες και χαλαζόπτωση σε διάφορες περιοχές του νομού Λάρισας.
Ο αναπληρωτής υπουργός υποστηρίζει ότι «μετά την ψήφιση της τροπολογίας στη Βουλή (06/07/16) που αφορά στις μετακινήσεις των γεωτεχνικών, οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ πρόκειται να προβούν στην έκδοση εντολών μετακίνησης για τους γεωτεχνικούς-εκτιμητές, έτσι ώστε να μπορεί να ξεκινήσει η εκτιμητική διαδικασία».
Όσον αφορά στις ζημιές «από τη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στα τέλη Ιουνίου του 2016 σε διάφορες καλλιέργειες (βαμβακιών, κηπευτικών, τριφυλλιών, πεπονοειδών, οπωροκηπευτικών, αμπελοειδών κ.λπ.) στην ευρύτερη περιοχή των Περιφερειακών Ενοτήτων Τρικάλων, Καρδίτσας και Λάρισας (Φάρσαλα-Τύρναβος), σημειώνεται ότι διενεργήθηκαν οι απαραίτητες επισημάνσεις, έγιναν αναγγελίες και υποβάλλονται δηλώσεις. Το έργο των εκτιμήσεων θα αρχίσει μετά τη λήξη της υποβολής δηλώσεων εκ μέρους των παραγωγών».
Για τις ζημιές «από τις πλημμύρες-βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στις 21 και 22 Μαΐου του 2016 σε διάφορες καλλιέργειες (σιτηρών, βίκου, καλαμποκιού, πεπονοειδών, μηδικής, καπνού κ.λπ.) στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας [Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας -ευρύτερη περιοχή Φαρσάλων-, ευρύτερη περιοχή Καρδίτσας και Τρικάλων -περιοχές Φαρκαδόνας και Τρικκαίων], σημειώνεται ότι διενεργήθηκαν οι απαραίτητες επισημάνσεις, έγιναν αναγγελίες και υποβλήθηκαν δηλώσεις ζημιάς εκ μέρους των παραγωγών. Το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων θα αρχίσει αργότερα. Στη συνέχεια, θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους, ασφαλιστικά ενήμερους, παραγωγούς».
Αναφορικά με τις ζημιές στο δήμο Φαρσάλων «σε πάγιο κεφάλαιο (κυρίως αποθήκες) και σε αποθηκευμένα προϊόντα, σημειώνεται ότι οι καταγραφές των εν λόγω ζημιών θα γίνουν σύντομα. Κατόπιν, οι ζημιές του παγίου κεφαλαίου και των αποθηκευμένων προϊόντων, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που απαιτούν ο Κανονισμός Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων και οι Κοινοτικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας και δασοκομίας, θα ενταχθούν σε πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ), αρμοδιότητας ΠΣΕΑ, το οποίο θα υποβληθεί προς έγκριση στην ΕΕ. Οι αντίστοιχες ενισχύσεις θα καταβληθούν στους δικαιούχους παραγωγούς μετά την έγκριση του προγράμματος και της δαπάνης από το Υπουργείο Οικονομικών και, οπωσδήποτε, μετά την επιβεβαίωση αποκατάστασης-αντικατάστασης των ζημιών».
ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΔ ΠΡΟΣ ΤΣΙΠΡΑ: Ανάγκη έκτακτου σχεδιασμού για το μεταναστευτικό ζήτημα
Υπαρκτός ο κίνδυνος κατάρρευσης της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκιάς
«Είναι υπαρκτός πλέον ο κίνδυνος να ανοίξει και πάλι η στρόφιγγα από τα απέναντι παράλια και να κατακλυστούν τα νησιά και η χώρα με πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν έχει εκπονήσει κανένα ρεαλιστικό και αποτελεσματικό σχέδιο για να αντιμετωπίσει τον υπαρκτό αυτό κίνδυνο. Το επιβεβαιώνει η μέχρι σήμερα πολιτική της στο μεταναστευτικό, μια πολιτική απόλυτα καταστροφική για τη χώρα, τα νησιά και τον τουρισμό μας». Τα παραπάνω τονίζονται σε επίκαιρη ερώτηση που συνυπογράφει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Α΄ Πειραιά κ. Κώστα Κατσαφάδο.
Στην επίκαιρη ερώτηση οι υπογράφοντες βουλευτές τονίζουν ότι «διαχείριση του μεταναστευτικού, κάτω από τις συνθήκες που όλοι γνωρίζουμε, έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις για τη χώρα». Και προσθέτουν ότι ακολουθείται «μια πολιτική που στηρίζεται στις ιδεοληψίες ενός θολού και ψευδεπίγραφου διεθνισμού και αγνοεί τις αρνητικές επιπτώσεις στην εσωτερική ασφάλεια και στον τουρισμό».
Στη διαμορφωθείσα κατάσταση προστίθεται πια η «πιθανότητα να βρεθεί η χώρα σε πλήρες και απόλυτο αδιέξοδο», καθώς «μετά και την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, έχουν αυξηθεί οι μεταναστευτικές ροές προς τα νησιά».
Για το λόγο αυτό οι υπογράφοντες βουλευτές της ΝΔ ζητούν να πληροφορηθούν από τον κ. Τσίπρα:
Ποιο είναι το εναλλακτικό σχέδιο που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση σε περίπτωση που καταρρεύσει η συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας ή σε περίπτωση που η Τουρκία ανοίξει και πάλι τη στρόφιγγα.
Ποια θα είναι η αντίδραση της κυβέρνησης, σε πολιτικό και επιχειρησιακό επίπεδο, σε περίπτωση που υπάρξει μαζική είσοδος προσφύγων και παράνομων μεταναστών στα ελληνικά νησιά.
Αν υπάρχει συναίσθηση του ισχυρού πλήγματος που έχουν δεχθεί η τοπική οικονομία και ο τουρισμός στα νησιά του Αιγαίου.
Ποιο είναι το ακριβές κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό για τη διαχείριση του μεταναστευτικού από τον Απρίλιο του 2015 έως σήμερα.
Γιατί υπάρχει υπέρμετρη επιβάρυνση συγκεκριμένων γεωγραφικών περιοχών της χώρας, με τη δημιουργία κέντρων υποδοχής και δεν έχει επιδιωχθεί η αναλογική κατανομή.
Αν με δεδομένο ότι όσοι βρίσκονται στη χώρα είναι εγκλωβισμένοι ενώ όσοι έρχονται, καθοδηγούμενοι πλέον, ζητούν άσυλο στην Ελλάδα είτε πρόκειται για πρόσφυγες είτε για παράνομους μετανάστες, θα παρακολουθεί παθητικά η κυβέρνηση την συνεχιζόμενη είσοδο τους στη χώρα και τον εγκλωβισμό τους στην Ελλάδα.
Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός προσφύγων που μπορεί να φιλοξενήσει η Ελλάδα, με ποια κριτήρια συνδέεται αυτός ο αριθμός κι αν έχει εκπονηθεί σχετική μελέτη και σχέδιο.
Γιατί η κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει στο διαχωρισμό προσφύγων και παράνομων μεταναστών και γιατί δεν έχει προχωρήσει στη δημιουργία κλειστών κέντρων και δομών για τους δεύτερους, προκειμένου να υπάρξει ένα ισχυρό μήνυμα για όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα.
ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ: “Φτηνή δημαγωγία οι προτάσεις Τσίπρα”
Η παρούσα βουλή η πιο υποβαθμισμένη ποιοτικά!
Ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κληθείς (από την “Ελευθερία” της Κυριακής και τον δημοσιογράφο κ. Μενέλαο Κατσαμπέλα) να σχολιάσει τις προτάσεις του πρωθυπουργού για τη Συνταγματική Αναθεώρηση δήλωσε τα εξής:
«Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του στο μόνο που επιδίδονται συστηματικά είναι στα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Η αγωνία τους είναι πώς να εντυπωσιάσουν, να παραπλανήσουν, να ρίξουν την μπάλα στην εξέδρα. Από ουσία, όμως, τίποτε. Αντί η αναθεώρηση του συντάγματος να αποτελέσει το έναυσμα για μια νέα αφετηρία της πολιτικής μας ιστορίας γίνεται εργαλείο φθηνής δημαγωγίας. Για ποια συμφωνία μπορούμε να μιλήσουμε όταν στις προτάσεις του πρωθυπουργού δεν υπάρχει μια αναφορά στην Παιδεία. Όταν ποιούν την νήσσαν για το φλέγον ζήτημα της αλλαγής του άρθρου 16 που θα επιτρέψει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και θα αποτρέψει επιτέλους τη μαζική φυγή των νέων για σπουδές στο εξωτερικό και την οικονομική εξουθένωση των οικογενειών τους. Όσον αφορά τα περί κοινωνικού διαλόγου ή δημοψηφισμάτων πρόκειται για διαδικασίες εκτός του υφιστάμενου συνταγματικού πλαισίου, άνευ σημασίας, εντασσόμενες στο λαϊκιστικό μοτίβο της συριζαϊκής δημαγωγίας.
Εάν πράγματι ο κ. Τσίπρας θέλει συναίνεση, ας δεχθεί την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ανοίξουν όσα άρθρα θέσουν τα κόμματα και η επόμενη βουλή να αποφασίσει προς ποια κατεύθυνση θα αναθεωρηθούν. Είναι νομίζω μια έντιμη πρόταση. Έτσι και ο λαός με την ψήφο του θα τοποθετηθεί στις επόμενες εθνικές εκλογές και για την αναθεώρηση του Συντάγματος».
Σχετικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, ο κ. Χαρακόπουλος, απάντησε ότι «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να ίσταται των πολιτικών αντιπαραθέσεων ως ρυθμιστικός παράγων του πολιτεύματος. Όχι βεβαίως αποψιλωμένος των αρμοδιοτήτων που οφείλει να έχει για να φέρει αποτελεσματικά εις πέρας την αποστολή του. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να αποσυνδεθεί από την προκήρυξη εθνικών εκλογών. Η πρόνοια του συνταγματικού νομοθέτη του 1975 για διάλυση της βουλής όταν υπάρχει αδυναμία εκλογής Προέδρου στόχευε στην ευρύτερη δυνατή συναίνεση στο πρόσωπο του Προέδρου. Δυστυχώς, στην πράξη χρησιμοποιήθηκε από τον Γ. Παπανδρέου και τον Α. Τσίπρα ως όχημα για την πτώση της κυβέρνησης της ΝΔ. Η άμεση εκλογή του Προέδρου το μόνο σίγουρο είναι ότι θα διχάσει το λαό, ενώ ταυτόχρονα ενέχει ο κίνδυνος να εκδηλωθεί μια διαρχία της εκτελεστικής εξουσίας.
Αναφορικά με το ρόλο των δημοψηφισμάτων, ο Θεσσαλός πολιτικός δήλωσε ότι «Τα δημοψηφίσματα, όπως αποδείχθηκε από τη ζωή, δεν μπορεί να είναι πανάκεια. Αντιθέτως, συχνά καθίστανται οχήματα επικίνδυνων επιλογών ή εργαλεία στα χέρια δημαγωγών. Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 στη δική μας περίπτωση είναι χαρακτηριστικό του που μπορεί να οδηγήσει μια κατά τα φαινόμενα δημοκρατική διαδικασία. Και μιλώ κυρίως για τον κοινωνικό διχασμό, με απρόβλεπτες συνέπειες. Πιστεύω περισσότερο στην αξία των τοπικών δημοψηφισμάτων. Άλλωστε, η εμπειρία και από άλλες χώρες δείχνει ότι στα εθνικά δημοψηφίσματά ένα μεγάλο μέρος του κόσμου δεν απαντά στο ερώτημα του δημοψηφίσματος αλλά με την ψήφο του θεωρεί ότι στέλνει μήνυμα στην κυβέρνηση».
Τέλος, για την πρόταση καθιέρωσης θητείας των βουλευτών, ο κ. Χαρακόπουλος, σημείωσε με νόημα: «Δεν πιστεύω σε «κόφτες» που …υποκαθιστούν ή διορθώνουν τη λαϊκή βούληση! Άλλωστε, ανανέωση γίνεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση και μάλιστα δραστική από τους ίδιους τους πολίτες. Επιτρέψτε μου, όμως, να πω ότι η “ανανέωση” του πολιτικού προσωπικού στα χρόνια της κρίσης μας δίδαξε πως δεν αρκεί από μόνη της για την αναβάθμιση της πολιτικής. Αυτή η βουλή είναι η πιο ανανεωμένη από πλευράς προσώπων. Φοβούμαι, ωστόσο, ότι είναι και η πιο υποβαθμισμένη από πλευράς ποιότητας…»