Εικόνες βιβλικής καταστροφής στη Δολίχη, μετά από νεροποντή και χαλαζόπτωση χθες Κυριακή, γνωστοποιεί ο πρόεδρος της Κοινότητας Ευάγγελος Τσακνάκης.
Αναλυτικά, επισημαίνει τα εξής:
«Την Κυριακή 5 Ιουνίου 2016, για δύο συνεχόμενες ώρες, από τις 18.30 έως 20.30, σφοδρή νεροποντή έπληξε τη Δολίχη, καταστρέφοντας καλλιέργειες, αγροτικούς δρόμους και την εσωτερική οδοποιία. Προκλήθηκαν ζημιές σε οικοσυσκευές και αποθηκευμένες ζωοτροφές από τα νερά που εισήλθαν σε υπόγεια και αποθήκες.
Οι ζημιές στις καλλιέργειες κυρίως τριφυλλιού, καπνού, δέντρων και σιτηρών προκλήθηκαν από το χαλάζι και τις πλημμύρες στις θέσεις “Κάμπος” και “Ράχες”.
Καταστράφηκαν οι αγροτικοί δρόμοι καθώς οι χείμαρροι παρέσυραν μεγάλο όγκο από λάσπη και πέτρες, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η διέλευση των οχημάτων, κυρίως των κτηνοτρόφων δυσχεραίνοντας την πρόσβαση στα ποιμνιοστάσιά τους.
Η εσωτερική οδοποιία καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό, καθώς είχε ήδη επιβαρυνθεί από την πλημμύρα της 15-6-2014 και την πλημμύρα της 7-5-2016.
Αμέσως ενημερώθηκε η Πολιτική Προστασία του Δήμου Ελασσόνας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ο ΕΛΓΑ ενημερώθηκε για τις ζημιές στις καλλιέργειες και έγινε αναγγελία για αποζημίωση των πληγέντων.
Σε συνεννόηση με την Πολιτική Προστασία Ελασσόνας γίνονται προσπάθειες για αποζημίωση των ζημιωθέντων από τα νερά στα υπόγεια των οικιών σε οικιακές συσκευές από την Πρόνοια Θεσσαλίας. Για την αποζημίωση σε αποθηκευμένες ζωοτροφές θα γίνουν ενέργειες για αποζημίωση από τη Διεύθυνση Γεωργίας».
Σε έκκληση προς το Δήμο Ελασσόνας που υπογράφει ο κ. Τσακνάκης επισημαίνει τα εξής:
«Κύριε Δήμαρχε και Δημοτικοί Σύμβουλοι:
Μην αγνοείτε τις αποφάσεις του Τοπικού Συμβουλίου που επισήμως έχουν υποβληθεί στην Υπηρεσία του Δήμου.
Δώστε προτεραιότητα σε τεχνικά έργα που αφορούν τα πραγματικά προβλήματα της Δολίχης
Η αντιπλημμυρική μελέτη για τη Δολίχη, η οποία είναι σε εξέλιξη, δεν μπορεί άμεσα να επιλύσει το πρόβλημα. Εδώ και δύο χρόνια το αίτημα του Τοπικού Συμβουλίου Δολίχης είναι η άμεση διάνοιξη μεγάλων αυλακιών για τη μετακίνηση των ομβρίων υδάτων εκτός του οικισμού. Επιπλέον, έγινε αυτοψία από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου για τη διαμόρφωση στην είσοδο του κεντρικού υπονόμου ώστε ο μεγαλύτερος όγκος του νερού να εισέρχεται από μπροστινό άνοιγμα και όχι από δύο μικρές σίτες άνωθεν του υπονόμου. Οι υφιστάμενοι αύλακες μετακίνησης ομβρίων υδάτων είναι πολλά χρόνια ακάθαρτοι και μπαζομένοι».