«Με προβληματική κάλυψη από το σήμα της DIGEA πολλά χωριά της Ελασσόνας »

Νέα 0
«Με προβληματική κάλυψη από το σήμα της DIGEA πολλά χωριά της Ελασσόνας »

mpargiotas elassonanews.gr / elassona / ελασσόνα

Αν και έχουν περάσει δύο χρόνια από την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή όσον αφορά την τηλεόραση υπάρχουν, δυστυχώς, ακόμη περιοχές στην επαρχία Ελασσόνας που δεν έχουν κάλυψη από το σήμα της Digea. Σύμφωνα με στοιχεία, το Λυκούδι και η Καρυά, έχουν αναγκαστεί να τοποθετήσουν μόνοι τους αναμεταδότη καθώς δεν υπήρχε επαρκής κάλυψη και συνολικά 12 χωριά αντιμετωπίζουν προβληματική κάλυψη από το ψηφιακό σήμα της Digea.

Το γεγονός ότι η χώρα παρουσιάζει ιδιόμορφο γεωφυσικό ανάγλυφο το οποίο δεν βοηθά, ώστε να υπάρχει κάλυψη για το 100% του πληθυσμού, δεν θα πρέπει να αποτελεί δικαιολογία. Εξάλλου, υπήρξε πρόσφατη δράση του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής που επιχορηγούσε νοικοκυριά απομακρυσμένων περιοχών της βόρειας και νησιωτικής Ελλάδος για την απόκτηση δορυφορικού εξοπλισμού. Δεδομένου ότι ο αριθμός των νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την κάλυψη του ψηφιακού σήματος είναι μικρός και το κόστος ελάχιστο, καθώς η ανωτέρω δράση κόστισε κάτι λιγότερο από 2εκ.€, μπορεί να γίνει επέκταση του προγράμματος σε ολόκληρη τη χώρα. Ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας ρωτά τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, α) αν σκοπεύει να προκηρύξει νέο πρόγραμμα για την επιχορήγηση της δορυφορικής πρόσβασης μονίμων κατοίκων που να καλύπτει όλη την επικράτεια και β) σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε ολόκληρη η επαρχία Ελασσόνας να έχει πρόσβαση σε ψηφιακό σήμα μέσω της Digea;

 Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓO ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΘΕΜΑ: «Ανεπαρκής η κάλυψη της Digea σε χωριά της Ελασσόνας»

Η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή όσον αφορά στην τηλεόραση έχει ολοκληρωθεί εδώ και δύο χρόνια. Τα προβλήματα, βέβαια, παραμένουν, καθώς υπάρχουν περιοχές που δεν καλύπτονται επαρκώς από το ψηφιακό σήμα της Digea. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι οι δυνατότητες γρήγορου ίντερνετ και οι επενδύσεις σε δίκτυα οπτικών ινών σε αυτές τις περιοχές είναι εξαιρετικά περιορισμένες, τις έχουν καταστήσει ουσιαστικά αποκλεισμένες από την ενημέρωση και τις εξελίξεις, επιδρώντας ταυτόχρονα ανασταλτικά στο να παραμείνουν νέοι άνθρωποι στον τόπο τους.

Το γεγονός ότι το γεωγραφικό ανάγλυφο της χώρας δεν βοηθά, ώστε να υπάρχει επαρκής κάλυψη για το 100% του πληθυσμού, δεν θα πρέπει να αποτελεί δικαιολογία, καθώς όπως φάνηκε και με την πρόσφατη δράση του Υπουργείου με τίτλο «Επιχορηγούμενη δορυφορική πρόσβαση των μόνιμων κατοίκων των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης» (ΦΕΚ Β’ 1203/2017), μπορούν να βρεθούν λύσεις για πλήρη πληθυσμιακή κάλυψη.  Με τη συγκεκριμένη δράση καλύφθηκε το κόστος δορυφορικής σύνδεσης νοικοκυριών σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας της βόρειας και νησιωτικής Ελλάδος.

Το πρόβλημα, όμως, δεν περιορίζεται μόνο σε αυτές τις περιοχές. Συγκεκριμένα, σε πολλά χωριά της Ελασσόνας, όπως το Λυκούδι και η Καρυά, έχουν αναγκαστεί οι κάτοικοι να τοποθετήσουν μόνοι τους αναμεταδότη, καθώς δεν υπήρχε επαρκής κάλυψη. Το κόστος της δράσης είναι τέτοιο που μπορεί να επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα σε όσες περιοχές αντιμετωπίζουν αποδεδειγμένα πρόβλημα, όπως αποτυπώθηκε από μετρήσεις που έχει κάνει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) ανά την επικράτεια. Σύμφωνα με το άρθρο 8 του ανωτέρω ΦΕΚ το κόστος ανέρχεται σε 1,975,000  ευρώ για την υλοποιούμενη δράση.

Επειδή η πρόσβαση στην ενημέρωση και η με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων είναι αυτονόητες σε κάθε δημοκρατική κοινωνία,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 Σκοπεύετε να προκηρύξετε νέο πρόγραμμα για επιχορήγηση της δορυφορικής πρόσβασης μονίμων κατοίκων που να καλύπτει όλη την επικράτεια;

  • Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε, ώστε ολόκληρη η επαρχία Ελασσόνας να έχει πρόσβαση σε ψηφιακό σήμα μέσω της Digea;

 Ο ερωτών βουλευτής

Κωνσταντίνος Μπαργιώτας – Λάρισας

 

Πηγή: www.elassonanews.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.