Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΩΓΕΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΟΜΕΝΙΚΟΥ

Νέα 0
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΩΓΕΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΟΜΕΝΙΚΟΥ

και της Ιταλίας την περίοδο 1940/1944 – και συγκεκριμένα για το ν. Λάρισας – για το Ολοκαύτωμα του Δομένικου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη τροπολογία πέρασε από τη Βουλή «νύχτα», με πρόταση βουλευτή της ΝΔ, ενώ έγινε αποδεκτή από τον αρμόδιο Υπουργό, χωρίς δημόσια διαβούλευση και χωρίς καμία συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή ή την Ολομέλεια, λίγο πριν τις γιορτές, προκαλώντας όπως ήταν αναμενόμενο την άμεση και δυναμική  αντίδραση της νομικής κοινότητας.

Ωστόσο, πέραν της κοινοβουλευτικής «ακροβασίας» η συγκεκριμένη ρύθμιση δημιουργεί και σειρά άλλων ζητημάτων σε ό,τι αφορά την εκδίκαση των ανωτέρω υποθέσεων, οι οποίες παρά την σπουδαιότητά τους έχουν γίνει σύγχρονο «γεφύρι της Άρτας», με την Πολιτεία να επιδεικνύει χαρακτηριστική αδράνεια, αν όχι άρνηση ουσιαστικής συνεισφοράς.

Σε κάθε περίπτωση, η αγωγή όπως και η αντίστοιχη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τις οικογένειες των θυμάτων του Δομένικου Δήμου Ελασσόνας, αλλά και πολλών άλλων παρόμοιων υποθέσεων σε όλη την Επικράτεια αποτελούν ένα δίκαιο αίτημα. Και είναι ευθύνη των σύγχρονων πολιτικών να πράξουν τα μέγιστα ώστε να μην αποσιωπηθούν τα εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας. Σε αυτό, άλλωστε, το πλαίσιο η βουλευτής Λάρισας επιμένει πως το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα πρέπει να τροποποιήσει ή να καταργήσει το άρθρ. 42, του ν. 4640/2019 που προβλέπει την επιβολή του εν λόγω αγωγόσημου, προκειμένου να μην αποστερηθούν οι οικογένειες των οικογενειών των θυμάτων των ολοκαυτωμάτων από τα Γερμανικά και Ιταλικά στρατεύματα κατοχής, τη δυνατότητα άσκηση αγωγών, λόγω του δυσβάσταχτου οικονομικού βάρους, που αυτή πλέον συνεπάγεται.

Πηγή: paidis.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.