«Πνίξατε τους Έλληνες στους φόρους… όχι άλλες προσλήψεις-ρουσφέτια στις πλάτες τους!»

Νέα 0
«Πνίξατε τους Έλληνες στους φόρους… όχι άλλες προσλήψεις-ρουσφέτια στις πλάτες τους!»

Katsiantonis

Με μία ερώτηση κόλαφο για τις απόπειρες της κυβέρνησης να προσλάβει κόσμο… από το παράθυρο και  χωρίς τη διαδικασία τους ΑΣΕΠ στην τράπεζα Αττικής ο βουλευτής Λάρισας της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Κατσιαντώνης αποκαλύπτει με λεπτομερή και βάσιμα στοιχεία τις τραγικές οικονομικές συνέπειες αυτής της νομοθετικής ρύθμισης, με προσλήψεις αμειβόμενες από τις θυσίες των Ελλήνων φορολογούμενων σε μια τράπεζα που κρατιέται με νύχια και με δόντια «ανοιχτή»… με τις ευλογίες βέβαια της Πολιτείας.

Ο Γιώργος Κατσιαντώνης ζητά από τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή και από τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να σταματήσουν οι απαράδεκτες αυτές ενέργειες που θα έχουν ως προφανές αποτέλεσμα το «θάνατο» των περισσοτέρων Ελλήνων… για τη σωτηρία των λίγων-άραγε γιατί- είναι να αναρωτιέται κανείς….
Μάλιστα ο Γιώργος Κατσιαντώνης λόγω της μεγάλης του ανησυχίας για επικείμενη επιδείνωση των οικονομικών δεικτών της Τράπεζας, και συνεπώς για την επάρκεια αυτής,κοινοποιεί την ερώτηση και στην Τράπεζα της Ελλάδος και δη στον Διοικητή της κ. Στουρνάρα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τον Ελληνικό Τραπεζικό Οργανισμό…

Αναλυτικά η ερώτηση έχει ώς εξής:

Την ώρα που η Kυβέρνηση προσπαθεί, κυριολεκτικά μετά κόπων και βασάνων, να κρατήσει «ανοιχτή» την Τράπεζα Αττικής, προχωρά σε μια εκτός τόπου και χρόνου απόπειρα νομοθετικής ρύθμισης, επιχειρώντας την εξαίρεση των προσλήψεων στην εν λόγω Τράπεζα από το σύστημα διαφάνειας του ΑΣΕΠ. Ενέργεια που προφανώς μόνο στόχο έχει να βολέψει η Κυβέρνηση κόσμο κυριολεκτικά «από την πίσω πόρτα»!

Ειδικότερα, σε ρύθμιση, η οποία περιλαμβάνεται στο άρθρο 142 του υπό δημόσια διαβούλευση σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, ορίζεται ρητά ότι ο χρηματοπιστωτικός όμιλος με την επωνυμία «Attica Bank Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρία» δεν εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου Πεπονή (Ν2190/19944), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την αιτιολογική έκθεση, αίρεται μια «στρέβλωση», που είχε δημιουργηθεί λόγω νομικών ερμηνειών, και οδηγούσε στο να είναι η Attica Bank, η μόνη ιδιωτική τράπεζα η οποία κατ ́ εξαίρεση υπάγεται στις διατάξεις του νόμου Πεπονή.

Για την ιστορία, αξίζει να αναφερθούν τα εξής:

Αν και «κατά τας γραφάς» η Τράπεζα Αττικής λογίζεται ως ιδιωτική Τράπεζα, στην ουσία τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Όλοι γνωρίζουμε το ζήτημα με την «εξαέρωση» των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ, το οποίο  ξεκινάει από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το 2013. Τότε οι ζημιές που είχαν υποστεί οι τράπεζες από το PSI έκανε επιφυλακτικούς τους μετόχους στο να βάλουν λεφτά επειδή οι τράπεζες είχαν αρνητικά ίδια κεφάλαια. Για τον λόγο αυτόν η ανακεφαλαιοποίηση έγινε κατά κύριο λόγο με κρατικά κεφάλαια, μέσω του ΤΧΣ. Αυτό λοιπόν που είδαν όλοι οι μεγαλομέτοχοι, δεν το είδε το ΤΣΜΕΔΕ, ο βασικός μέτοχος της Αττικής και κατ’ επέκταση το ΤΕΕ, πρόεδρος του οποίου τότε ήταν ο σημερινός υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος υποστήριξε και συνυπέγραψε τις αποφάσεις του Ταμείου των μηχανικών. Η διοίκηση, λοιπόν, του ΤΣΜΕΔΕ αποφάσισε να βάλει περί τα 200 εκατ. ευρώ για να στηρίξει την τράπεζα, στην οποία είχε ήδη επενδύσει 200 εκατ. ευρώ.

Αλήθεια, με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων, αυτά από τις ασφαλιστικές τους εισφορές προς το ΤΣΜΕΔΕ, πώς νοείται η Τράπεζα Αττικής ως ιδιωτική Τράπεζα, την ώρα που στην ανακεφαλαιοποίησή της εξαϋλώθηκαν κυριολεκτικά  800 εκατ. ευρώ αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ (η συνολική τοποθέτηση του οποίου στα κεφάλαια της Τράπεζας ξεπερνά το 1 δισ. Ευρώ, η δε αξία της περιουσίας του αυτής πλέον ανέρχεται περίπου στα 110 {!!!} εκατ. ευρώ), γεγονός που οδήγησε στο να μπει στο μικροσκόπιο του εποπτικού μηχανισμού SSM της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)? Επειδή, με λίγα λόγια, η Τράπεζα Αττικής δεν είχε χαρακτηριστεί συστημική τράπεζα, αν δεν έβαζε λεφτά το ΤΣΜΕΔΕ, θα πήγαινε σε εκκαθάριση, όπως έγινε με τις μικρότερες τράπεζες που εξαγοράστηκαν και απορροφήθηκαν από τις τέσσερις συστημικές. Σα να μην έφτανε αυτό, το ίδιο έγινε και κατά την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση, όταν ο «λογαριασμός» για την Αττικής έφθασε τα 700 εκατ. ευρώ για το καλό σενάριο και ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ στο κακό. Και αυτά για μια Τράπεζα με ενεργητικό μόλις 3,2 δισ. ευρώ όταν  άλλη Τράπεζα της Χώρας με ενεργητικό 29 δισ. ευρώ χρειαζόταν 1,4 δισ. ευρώ. Και πάλι, και αυτή τη φορά, η διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ αποφάσισε να βάλει κοντά στα 400 εκατ. ευρώ για να στηρίξει την επένδυσή της. Για να συγκεντρωθούν τα 700 εκατ. ευρώ συνέβαλαν διάφοροι οργανισμοί του ευρύτερου δημόσιου τομέα και Ταμεία, όπως το ΤΑΠΙΛΤ – ΑΤ με 55 εκατ. ευρώ, η ΕΥΔΑΠ με 20 εκατ. ευρώ, ο Αερολιμένας Αθηνών με 10 εκατ. ευρώ κ.λπ. Συνεπώς, στα «χαρτιά» μόνον είναι ιδιωτική η Τράπεζα Αττικής και όχι στην πράξη…

Την ίδια χρονική, δε, στιγμή που επιχειρείται η απαράδεκτη αυτή νομοθετική ρύθμιση,  αφενός η Διοίκηση της Τράπεζας καλείται να λάβει πρωτοβουλίες και σημαντικές αποφάσεις ως προς το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής της (και με ταυτόχρονη την ανάγκη της κάλυψης ενός ομολογιακού tier 1 περί τα 70 εκατ ευρώ), αφετέρου η εικόνα των θέσεων και των οικονομικών μεγεθών της Τράπεζας, σε σχέση με τις δυνατότητές της αλλά και με τις αντίστοιχες θέσεις των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, δείχνει ως η δυσκολότερη για αντιμετώπιση και τελική επαναφορά σε υγιή κατάσταση. ΑΥΤΗ λοιπόν την ώρα η Κυβέρνηση αποφασίζει να προβεί σε μία ουδόλως αναγκαία ενέργεια, της εξαίρεσης των προσλήψεων στην εν λόγω τράπεζα από το σύστημα διαφάνειας του ΑΣΕΠ.

Πιο συγκεκριμένα, από στατιστικά που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από έγκυρη πηγή, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η Τράπεζα Αττικής βρίσκεται σε χειρότερη θέση, και είναι η μόνη, όπου, σε σχέση με τις  μεγαλύτερες συστημικές Τράπεζες της Χώρας (Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Alpha),  τα κεφάλαια που απαιτούνται για να καλύψουν τον DTA (τον επονομαζόμενο άλλως ως «αναβαλλόμενο φόρο», δηλαδή τη δυνατότητα που έχει δοθεί στις Τράπεζες να αποσβένουν σταδιακά τη ζημιά που υπέστησαν από το PSI, συμψηφίζοντας μελλοντικό φόρο εισοδήματος που μπορεί να προκύψει από μελλοντικά κέρδη) και τα NPL’s ξεπερνά την αξία του Tangible Bοok Value της Τραπέζης (600 εκ. vs 497 εκ.). Επίσης, από την ίδια δημοσιογραφική πηγή προκύπτει ότι η Τράπεζα Αττικής έχει και το μεγαλύτερο ποσοστό NPE’s (57,2%) σε σχέση με τις άλλες τράπεζες ,έχοντας και το μικρότερο χαρτοφυλάκιο.

Και, ειρήσθω εν παρόδω, όλα αυτά λαμβάνουν χώρα την ώρα που το Κράτος εξακολουθεί να μην έχει λάβει τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας για τη διασφάλιση των καταθέσεων κάτω από €100.000, με  ό, τι αυτό συνεπάγεται στο ασταθές οικονομικό περιβάλλον της Χώρας.

 

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

 

 

1) Λάβατε υπόψη τις τραγικές οικονομικές συνέπειες αυτής της επικείμενης νομοθετικής ρύθμισης;

2) Λάβατε υπόψη ότι όλα τα υποψήφια για πρόσληψη πρόσωπα θα αμείβονται «στην πλάτη» των Ελλήνων φορολογουμένων, οι οποίοι θα κληθούν τελικά άμεσα μέσω των φόρων και έμμεσα μέσω της τυχόν ανάγκης ανακεφαλαιοποίησης εκ νέου της τράπεζας , να «σηκώσουν το μάρμαρο»;

3) Έχει λάβει χώρα αναλυτική οικονομική μελέτη που να επιτρέπει στην Τράπεζα Αττικής να αναλάβει αυτά τα κόστη που θα προκύψουν από τις προσλήψεις (οι οποίες προφανώς θα συνοδεύονται και από υψηλές μισθολογικές απολαβές…), και η οποία μελέτη να τελεί σε συνάρτηση με την πραγματική οικονομική θέση της Τράπεζας?

4) Πώς και πότε προτίθεστε να επιστρέψετε στον κουμπαρά του Δημοσίου (ΤΣΜΕΔΕ, ΕΥΔΑΠ, κλπ) τα κεφάλαια που χρησιμοποιήθηκαν για τις ανακεφαλαιοπήσεις της Τράπεζας Αττικής, ώστε να θεωρείται και στην πράξη ιδιωτική η εν λόγω Τράπεζα?

5) Έχουν ενημερωθεί οι μέτοχοι στο σύνολό τους της Τράπεζας Αττικής για την επικείμενη αλλαγή στον τρόπο προσλήψεων της Τράπεζας? Και, σε θετική περίπτωση, ποια η θέση τους επί της επικείμενης πιθανής αλλαγής?

6) Πώς και πόσο θα επηρεαστεί η κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας Αττικής λόγω της επικείμενης επιβάρυνσης του Προϋπολογισμού της ένεκα των προσλήψεων που θα λάβουν χώρα? Και πώς θα αντιμετωπιστεί τυχόν έλλειμμα σε αυτόν?

 

 

Πηγή: www.elassonanews.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.