Πολιτικοί φορείς της Λάρισας καλωσορίζουν την ένταξη προσφύγων στην εκπαίδευση

Νέα 0

Τμήμα Αλληλεγγύης και Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στην πατρίδα μας βρέθηκαν πρόσφυγες κυνηγημένοι από τον πόλεμο που διεξάγουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στις χώρες τους. Από την πρώτη στιγμή οι Έλληνες συμπαραστάθηκαν και με κάθε τρόπο τους βοήθησαν και θα τους βοηθάνε . Το ίδιο κάναμε κι εμείς εδώ στη Λάρισα . Όλη η κοινωνία της πόλης μας με όποιο τρόπο ο καθένας μπορούσε πρόσφερε. Η ξενοφοβία και η οποιαδήποτε ρατσιστική συμπεριφορά δεν θα βρει πρόσφορο έδαφος .
Τα προσφυγόπουλα που βρέθηκαν στην πόλη μας έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση , όπως και τα παιδιά όλου του κόσμου ! Η εκπαίδευση των παιδιών είναι υποχρέωση της πολιτείας . Η υποχρέωση αυτή δεν πηγάζει μόνο από την δέσμευση της παγκόσμιας κοινότητας για τα δικαιώματα του παιδιού αλλά και από την ηθική μιας δημοκρατικής κοινωνίας και κυβέρνησης !
Επομένως το δικαίωμα αυτό δεν μπαίνει σε ψηφοφορία κανενός συλλόγου γονέων !
Τέτοιες τακτικές δεν χωράνε στην τοπική μας κοινωνία και θα μας βρουν μπροστά τους !

«Οικολογική Θεσσαλία» – Περιφερειακός σύμβουλος Νικόλαος Δ. Πουτσιάκας
Κάθε σχολείο ανοικτό σε όλα τα παιδιά του κόσμου

Η περίοδος που συμβαίνει το ακατανόητο: να υπάρχουν αρνητές της φοίτησης παιδιών προσφύγων σε σχολείο (ενδεχομένως, σε σχολεία) της Λάρισας, τυχαίνει να συμπίπτει με την περίοδο που παραδοσιακά τελούνται οι εκδηλώσεις μνήμης του ολοκαυτώματος.
Το γεγονός αυτό καθιστά το συμβάν ακόμη πιο ακατανόητο και πρέπει να ανησυχήσει και να προβληματίσει, σοβαρότατα, κάθε πολίτη αυτού του τόπου, μέσα και από τον ιδιαίτερο χρονικό συμβολισμό.
Το πως αποκτήθηκαν τόσες προκαταλήψεις και τέτοια στερεότυπα, ώστε να φθάσουν, κάποιοι, σε σημείο να επιδιώκουν τον αποκλεισμό παιδιών από έναν φυσικό τους χώρο,το σχολείο, το πως έφθασαν να φοβούνται μικρά παιδιά ωσάν, αυτά, να ήταν μιάσματα και φορείς ασθενειών και υποτιθέμενων άλλων δεινών, είναι ερωτήματα που πρέπει να απασχολήσουν τον καθένα, ώστε να αντιληφθούμε πως και από πού προέρχονται οι κίνδυνοι να πορευθεί η κοινωνία μας σε έναν δρόμο σκότους και παρακμής.
Στις μέρες μας παρατηρείται μια τάση αμφισβήτησης των αντικειμενικών απόψεων και των θεμελιωδών πανανθρώπινων αξιών, η οποία εκφράζεται μέσω των συντηρητικότερων μορφωμάτων που αναδύονται στο πολιτικό στερέωμα, επενδύοντας στην άγνοια και το φόβο, με απόλυτο λαϊκισμό και χαϊδεύοντας πρόσκαιρα αυτιά, ώστε να εγκαθιδρυθούν, σταδιακά, τα πλέον απάνθρωπα πρότυπα στις ζωές μας.
Αυτές τις προσπάθειες, οφείλουμε να τις καταγγείλουμε και να τις αποκρούσουμε προτάσσοντας τον δρόμο της συνεργασίας και της αλληλεγγύης. Πρέπει να γίνουμε αρνητές των διακρίσεων και της μισαλλοδοξίας και υπέρμαχοι της δημιουργικής συμβίωσης.
Είναι πραγματικά κρίμα και κατακριτέο, που τα παιδιά των προσφύγων θα ξεκινήσουν τη φοίτησή τους με διαφορετικό ωράριο από τα υπόλοιπα παιδιά και ελπίζουμε αυτό να αλλάξει συντομότατα, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε όλα τα παιδιά να συγχρωτιστούν και να μοιράσουν εμπειρίες και τον πολιτισμικό τους πλούτο.
Το σχολείο μπορεί να δώσει τα απαραίτητα και χρήσιμα εφόδια για το μέλλον, αλλά και να σμιλεύσει τον χαρακτήρα το πνεύμα και τη ψυχή τους κάθε παιδιού, αρκεί να δώσουμε στο καθένα τη δυνατότητα συμπόρευσης με όλα τα υπόλοιπα, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.
Καλωσορίζουμε, λοιπόν, τα παιδιά των προσφύγων στα σχολεία της Λάρισας, και ιδιαίτερα στο 26ο Δ.Σ, παρότι τους δίνεται αυτή η δυνατότητα με αρκετή καθυστέρηση.

Λαϊκή Ενότητα Λάρισας
Kαλωσορίσουμε τα προσφυγόπουλα στα σχολεία μας!
Να απομονώσουμε τις φωνές του φασισμού και του κοινωνικού κανιβαλισμού
Να απαιτήσουμε δημόσια εκπαίδευση για όλα τα παιδιά, χωρίς διακρίσεις

Αυτές τις μέρες, στην πόλη μας τα προσφυγόπουλα θα περάσουν τις πόρτες των σχολείων. ‘Ολες και όλοι μας, ντόπιοι και πρόσφυγες, σύλλογοι δασκάλων και καθηγητών, σύλλογοι γονέων, οι τοπικές κοινωνίες, τα καλωσορίσουμε!
Τα προσφυγόπουλα είναι δύο φορές παιδιά μας, γιατί γνώρισαν την φρίκη του πολέμου, τους βομβαρδισμούς και την καταστροφή των πόλεων τους, τον θάνατο των συγγενών τους. Μία φρίκη ανείπωτη, που προκλήθηκε από ιμπεριαλιστικές εισβολές του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. ή υποδαυλίστηκε από ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις.
Καταγγέλλουμε την θρασύτατη επίθεση Χρυσαυγιτών με επικεφαλής τον υπόδικο βουλευτή Γιάννη Λαγό, κατά του Α’ Δημοτικού Σχολείου Νέου Ικονίου Περάματος, προκειμένου να εμποδίσουν προσφυγόπουλα που διαμένουν στο στρατόπεδο του Σχιστού να φοιτήσουν στο σχολείο.
Να μην αφήσουμε τον φασισμό να μπει στα σχολεία! Να απομονώσουμε τους δήθεν «αγανακτισμένους γονείς» που βάζουν λουκέτα στις σχολικές πόρτες, απειλούν με καταλήψεις στα σχολεία ή παρενοχλούν προσφυγόπουλα, ζητώντας, στην πραγματικότητα, τον αποκλεισμό των παιδιών -προσφύγων από την σχολική κοινότητα και την εκπαίδευση. Πίσω από τις κινητοποιήσεις τους κρύβεται ο κοινωνικός κανιβαλισμός. Κρύβεται η «Χρυσή Αυγή» και η ναζιστική λογική της, που επιδιώκει να διχάσει τεχνητά τα πληττόμενα στρώματα της κοινωνίας και να εξουδετερώσει τις ουσιαστικές κοινωνικές αντιστάσεις: στρέφοντας τους φτωχούς ενάντια στους πιο φτωχούς, τους αδύναμους ενάντια στους πιο αδύναμους, τους αποκλεισμένους ενάντια στους πιο αποκλεισμένους.
Πρέπει, όμως, να αντιταχθούμε και στη λογική της γκετοποίησης των παιδιών – προσφύγων, που προωθεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, διαμορφώνοντας όρους διαχωρισμένης και περιορισμένης εκπαίδευσης για τα προσφυγόπουλα. Τα απογευματινά λειψά προγράμματα, στηριγμένα σε επισφαλή εργασία και στη δράση των ΜΚΟ δεν συνιστούν ολοκληρωμένο δημόσιο εκπαιδευτικό έργο και αναπαράγουν το διαχωρισμό ντόπιων και προσφύγων. Οι μαχόμενοι εκπαιδευτικοί του δημόσιου σχολείου έχουν μεγάλη εμπειρία για πώς μπορεί να οργανωθεί η ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα και πρέπει να στηριχτούμε σε αυτήν.
Γι’ αυτό και πρέπει να επιμείνουμε στην εγγραφή όλων των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς, εμπόδια και διαχωρισμούς. Στην πρόβλεψη για δωρεάν μεταφορά και ισοκατανομή τους στα όμορα σχολεία των χώρων όπου μένουν. Στην ίδρυση ολιγομελών Τάξεων Υποδοχής για την εκμάθηση της ελληνικής και τμημάτων για τη διδασκαλία της μητρικής. Στη δωρεάν σίτιση και υγειονομική περίθαλψη για όλους τους μαθητές και μαθήτριες. Στους μαζικούς διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες και στην αύξηση των δημόσιων δαπανών για την εκπαίδευση κόντρα σε λογικές ΕΣΠΑ, ΜΚΟ και ιδιωτικών «χορηγιών».

Πηγή: www.leukipoli.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.