Στο 6ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο η Ποντιακή Παρέα Ελασασόνας ‘’Το Παρακάθ’’

Νέα 0
Στο 6ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο η Ποντιακή Παρέα Ελασασόνας ‘’Το Παρακάθ’’

1898266

Με θερμή υποδοχή και διαρκές χειροκρότημα υποδέχτηκαν την συμμετοχή της Ποντιακής Παρέας Ελασασόνας ‘’Το Παρακάθ’’ οι σύνεδροι του 6ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου που έγινε, με πλήρη επιτυχία, στην Καρδίτσα  στις 20-22 Οκτωβρίου 2017,  με θέμα «Φυτά και Βότανα στον λαϊκό Πολιτισμό και την Επιστήμη».

Το ‘’Παρακάθ’’ τραγούδησε και χόρεψε παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια που είχαν σχέση με το θέμα του συνεδρίου και ειδικότερα με το θέμα του ομιλητή Κωνσταντίνου Σαχινίδη, Δρα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου (Η λατρεία της φύσης στην ποντιακή παράδοση).

Συνολικά, στο Συνέδριο συμμετείχαν 47 αξιόλογοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, λαογράφοι, κοινωνιολόγοι και άλλοι ερευνητές και ειδικοί επιστήμονες από όλα τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων ήταν και η Ελασσονίτισσα κ. Ευαγγελία Ράπτου, Δρ Κοινωνικής Λαογραφίας Πανεπιστημίου Αιγαίου, η οποία ανάπτυξε το θέμα «Οι γυναίκες στη Λαϊκή Θεραπευτική  και την Παραδοσιακή Γυναικολογία».

Γενικά, μέσα από τις εισηγήσεις των ομιλητών αναδείχτηκαν οι θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών και των βοτάνων, η ιαματική εμπειρία, όπως αυτή μεταβιβάσθηκε από γενιά σε γενιά, καθώς και ο ρόλος της επιστήμης στην έρευνα και ερμηνεία αυτών, ενώ ήρθαν στο φως και πολλά νέα στοιχεία που αφορούν στα φυτά και τα βότανα (αυτοφυή και καλλιεργήσιμα) και την αξιοποίησή τους από την οικοτεχνία, τη γεωργία και τη  βιομηχανία φαρμάκων, τροφίμων, ποτών και καλλυντικών.

Μετά τη λήξη των εργασιών της δεύτερης ημέρας (21-10-2017), η βραδιά έκλεισε με ποντιακό και δημοτικό γλέντι των συνέδρων σε γνωστή ταβέρνα της Καρδίτσας, με την αφιλοκερδή συμμετοχή των μουσικών Νίκου Δημητριάδη, στη λύρα, Γιώργου Κεσκίνη, στο νταούλι, και Μιχάλη Βλαχοδήμου, στο κλαρίνο.   Διοργανωτές του συνεδρίου ήταν: το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας-Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής  Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας, με την επίβλεψη του καθηγητή Βαγγέλη Αυδίκου και της Προέδρου  του Συλλόγου κ. Βασιλικής Κοζιού-Κολοφωτιάς.

Πηγή: www.elassonanews.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.