Τιμούν την Οσία Ολυμπιάδα το Σαββατοκύριακο στην Ελασσόνα

Νέα 0
Τιμούν την Οσία Ολυμπιάδα το Σαββατοκύριακο στην Ελασσόνα

Τιμούν την Οσία Ολυμπιάδα… στην Ολυμπιάδα Ελασσόνας και φέτος με θρησκευτικό εκδηλώσει αυτό το Σαβ­βατοκύριακο. Έτσι, αύριο Σάββατο 24 Ιουλίου, παραμονή της εορτής, στις 7.30 το απόγευμα, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ολυμπιάδα5, θα τελεσθεί πανηγυρικός Εσπε­ρινός με Αρτοκλασία, όπου θα συλλειτουργήσουν ο «οι­κοδεσπότη» ιερέας π. Αναστάσιος Λίλτσης και κληρικοί της I. Μητρόπολης Ελασσώνος. Μεθαύριο, Κυριακή 25 Ιουλίου, ανήμερα της εορτής της Οσίας Ολυμπιάδος το πρωί, θα τελεσθεί πανηγυρική αρχιερατική θεία Λειτουρ­γία με θείο Κήρυγμα, όπου θα χοροστατήσει ο σεβασμ. μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτων. Στις Θρηακευτικές εκδηλώσεις, στην Ολυμπιάδα Ελασσόνας αναμένεται να παραστούν αυτοδιοικητικοί και φορείς της περιοχής μέλη της Ενώσεως Ποντίων Eπαρχίας Ελασσόνας, καθώς και πολ­λοί κάτοικοι της Ολυμπιάδας ms Καλλιθέας του Λόφου και της ευρύτερης παρολύμπιας περιοχής.

Η ΟΣΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

*Η Οσία Ολυμπιάς είναι Αγία της Ορθόδοξης Εκκλη­σίας. Καταγόταν από πλούσια και αριστοκρατική οικο­γένεια του Βυζαντίου και ήταν συγγενή$ του αυτοκράτορα Θεοδοσίου του Μεγάλου. Η Ολυμπιάδα είχε με­γάλη σωματική ωραιότητα, ευφυΐα, παιδεία και πολλά πλούτη. Μετά τον θάνατο του συζύγου της Νεβριδίου, επάρχου Κωνσταντινουπόλεως χαροθετήθηκε διακό­νισσα από τον Πατριάρχη Κωνσταντίνουπόλεα>5 Νε­κτάριο και μόνασε σε μοναστήρι, το οποίο ίδρυσε και έκτισε η ίδια, κοντά στον ναό της Αγίας Ειρήνης. Αφοσιώθηκε στον μέγα αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινούπολή Ιωάννη τον Χρυσόστομο και γεμάτη ενθουσιασμό έδωσε στην αρχιεπισκοπή του χιλιάδε5 χρυσά νομίσματα και κτήματα. Τιμούσε ιδιαίτερα τον Ιωάννη τον Χρυσό­στομο, όταν δε αυτός εξορίστηκε η Ολυμπιάδα απογοητεύτηκε από την αδικία που του έγινε. Προς παρηγορία και ενθάρρυνσή της, ο Χρυσόστομος Tnς απηύθυνε από την εξορία 17 επιστολές οι οποίε5 διασώζονται. Η Ολυμ­πιάδα πέθανε εξόριστη στη Νικομήδεια, λίγο μετά τον θάνατο του Ιωάννη του Χρυσοστόμου (407), σε ηλικία 50 ετών. Τμήματα του ιερού λειψάνου της βρίσκονται στις Μονές Αγάθωνος Φθιώτιδως και Νταού Πεντέλη.

 

Πηγή: Ελευθερία/Γιάννης Μουκίδης

Πηγή: www.elassonanews.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.