ΤΟ Α.Τ. ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΕΞΑΡΘΡΩΣΕ ΠΟΛΥΜΕΛΗ ΣΠΕΙΡΑ ΠΟΥ ΕΞΑΠΑΤΟΥΣΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Νέα 0
ΤΟ Α.Τ. ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΕΞΑΡΘΡΩΣΕ ΠΟΛΥΜΕΛΗ ΣΠΕΙΡΑ ΠΟΥ ΕΞΑΠΑΤΟΥΣΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη επιτυχία για το Α.Τ. Ελασσόνας, αφού με εμπεριστατωμένη και ενδελεχή έρευνα των αστυνομικών του εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας εξαπατούσαν ανυποψίαστους πολίτες, σε όλη σχεδόν την Ελληνική Επικράτεια.

Τα μέλη της οργάνωσης με το πρόσχημα επικείμενου «κουρέματος» των τραπεζικών καταθέσεων και τη χορήγηση δανείων με οικονομικά οφέλη, αποκόμισαν περίπου (180.000) ευρώ, μέσω τηλεφωνικών επιταγών και εμβασμάτων που εξαργύρωναν σε ταχυδρομικά καταστήματα και πρακτορεία μεταφοράς χρημάτων.

Στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης συνελήφθησαν (6) μέλη της, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και απάτη κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο αρχηγός της οργάνωσης, έγκλειστος στο Κατάστημα Κράτησης Πατρών, απ’ όπου κατηύθυνε τη δράση της.

Για τα ίδια αδικήματα κατηγορούνται ακόμη (33) άτομα, μη συλληφθέντα, τα οποία ήταν επιφορτισμένα με περιφερειακούς ρόλους

Από τη μέχρι στιγμής αστυνομική έρευνα εξιχνιάστηκαν (36) περιπτώσεις τετελεσμένης απάτης και (17) απόπειρες απάτης.

 

Για την επιτυχία του Α.Τ. Ελασσόνας δόθηκε σήμερα συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της οποίας τονίστηκε ότι στο πλαίσιο των ερευνών, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία και η δράση των (39) συνολικά μελών της οργάνωσης, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και απάτη κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, με όφελος ή ζημία που υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των (30.000) ευρώ.

Από τη μέχρι στιγμής αστυνομική έρευνα εξιχνιάστηκαν (36) περιπτώσεις τετελεσμένων απατών και (17) απόπειρες απάτης, που έλαβαν χώρα από τον Ιούλιο του 2015 μέχρι και το Μάιο του 2016, σε όλη σχεδόν την Ελληνική Επικράτεια.

Τα μέλη της οργάνωσης απέσπασαν συνολικά το χρηματικό ποσό των (179.819) ευρώ, ενώ αποπειράθηκαν να αποσπάσουν το χρηματικό ποσό των (64.356) ευρώ, κατά την εγκληματική τους δράση σε βάρος (38) ατόμων.

Στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε χθες (13-06-2016) σε Αθήνα, Τρίπολη και Καλαμάτα, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ελασσόνας, σε συνεργασία με αστυνομικούς των Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας Λάρισας, Δυτικής Αττικής και Καλαμάτας, καθώς και του Τμήματος Ασφάλειας Τρίπολης, συνελήφθησαν έξι μέλη της οργάνωσης, τρεις άντρες και τρεις γυναίκες, ηλικίας 39, 30, 24, 33, 24 και 42 ετών, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός της, όλοι τους Ελληνες.

Η εξάρθρωση της οργάνωσης είναι αποτέλεσμα αξιολόγησης και αξιοποίησης στοιχείων, που συνδυάστηκαν με εμπεριστατωμένες αστυνομικές έρευνες, στο πλαίσιο των οποίων διακριβώθηκε η ιεραρχική δομή της οργάνωσης και ταυτοποιήθηκε η δράση των μελών της, ενώ διαπιστώθηκαν οι επιμέρους ρόλοι του καθενός, ενώ ταυτόχρονα προσδιορίστηκε ο τρόπος και ο χρόνος δράσης τους (modus operandi).

Ειδικότερα, προέκυψε ότι διευθύνοντα ρόλο στην οργάνωση, ως ηγετικό στέλεχος, είχε ο 39χρονος, έγκλειστος στο Κατάστημα Κράτησης Πατρών.

Ο 39χρονος, προσποιούμενος κυρίως τον τραπεζικό υπάλληλο, εκπρόσωπο Ιερών Μητροπόλεων ή υπάλληλο εφορίας, προέβαινε σε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τα ανυποψίαστα θύματα και με το πρόσχημα επικείμενου «κουρέματος» των τραπεζικών τους καταθέσεων, τα έπειθε να καταθέσουν, ως αντίτιμο, διάφορα χρηματικά ποσά μέσω τηλεφωνικών επιταγών προς άτομα που υποδείκνυε, προκειμένου να καταστεί δυνατή η προστασία των καταθέσεων.

Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα μιλούσε ο ίδιος απευθείας με τους υπάλληλους των ταχυδρομείων-πρακτορειών, μέσω των κινητών τηλεφώνων των θυμάτων του, ώστε να βεβαιωθεί ότι θα επιτύχει τον σκοπό του.

Όσον αφορά τα άλλα συλληφθέντα άτομα, αποτελούσαν τον κεντρικό ιστό της οργάνωσης, έχοντας ενεργό ρόλο και συγκεκριμένα:

ο 30χρονος είχε ρόλο αρχηγικού μέλους της «επιχειρησιακής» ομάδας, επικοινωνώντας με τον αρχηγό και μεταφέροντας τις εντολές του στα υπόλοιπα μέλη,

η 33χρονη είχε αναλάβει το ρόλο του «ταμία» και

ο 24χρονος και οι δύο γυναίκες, ηλικίας 42 και 24 ετών, μέλη της επιχειρησιακής ομάδας, συμμετείχαν στην οργάνωση παρέχοντας άμεση συνδρομή με διαρκή τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρχηγό κατά τη διάρκεια των απατών και σε πολλές περιπτώσεις είχαν το ρόλο του «εισπράκτορα», εξαργυρώνοντας εμβάσματα.

Ως προς το ρόλο των υπολοίπων (33) ημεδαπών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για τα ίδια αδικήματα, αυτοί είχαν τον υποβοηθητικό ρόλο του παραλήπτη – «εισπράκτορα» των χρηματικών ποσών, που αποκόμιζε η οργάνωση, μέσω τηλεφωνικών επιταγών και εμβασμάτων από ταχυδρομικά καταστήματα ή πρακτορεία.

Μέρος των αποκομισθέντων χρημάτων παρακρατούσαν τα μέλη-εισπράκτορες της οργάνωσης, ως αμοιβή για την εμπλοκή τους στις απάτες, ενώ παρέδιδαν το υπόλοιπο ποσό στα ηγετικά στελέχη, σύμφωνα πάντα με τις εντολές του αρχηγού.

Ένα από τα στοιχεία της δράσης της οργάνωσης ήταν οι διαφορετικές τηλεφωνικές συνδέσεις που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της, οι οποίες φαινομενικά ανήκαν σε ανύπαρκτους αλλοδαπούς.

Η δράση της οργάνωσης εντοπίζεται σε όλη σχεδόν την Ελληνική Επικράτεια και ειδικότερα στο Διδυμότειχο, την Ξάνθη, τη Λήμνο, τη Θεσσαλονίκη, τα Γρεβενά, το Κιλκίς, την Ημαθία, την Πιερία, τη Λάρισα, τη Σκόπελο, την Πρέβεζα, τη Βόνιτσα, την Κέρκυρα, τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, στα Καλάβρυτα, το Ναυπλίου, την Κορινθία, την Τρίπολη, την Ηλεία, τη Μεσσηνία και τη Λακωνία, τη Κύθνο και τη Σύμη.

Από την κατοχή των συλληφθέντων, αλλά και σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικείες και οχήματα, κατασχέθηκαν συνολικά:

χρηματικό ποσό  των (5.230) ευρώ,

δεκατέσσερα κινητά τηλέφωνα και ισάριθμες κάρτες sim,

δέκα συσκευές αποθήκευσης δεδομένων (usb)

δύο ηλεκτρονικοί υπολογιστές και

Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας, ενώ το προανακριτικό έργο διεξάγεται από το Αστυνομικό Τμήμα Ελασσόνας.

Οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να διερευνηθεί όλο το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης, καθώς και η τυχόν συμμετοχή των μελών της σε άλλα παρόμοια αδικήματα.

Με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης πολιτών, σε διάφορες περιοχές της χώρας, από επιτήδειους που προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας και με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα τους αποσπούν χρηματικά ποσά, η Ελληνική Αστυνομία συνιστά:

Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.

Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του.

Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).

Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.

Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.

Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.

Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.

Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.

Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.

Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.

Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).

Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.

Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Πηγή: paidis.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.