ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ: Σκληρή η πραγματικότητα για τους βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους

Νέα 0
ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ: Σκληρή η πραγματικότητα για τους βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους

Η ανακοίνωση:

Σε μια περίοδο όπου το εισόδημα μας έχει συντριβεί από το υψηλό κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές σε γάλα και κρέας, μόνο ως εμπαιγμός ακούγονται στα αυτιά των βιοπαλαιστών κτηνοτρόφων οι συνεχείς ανακοινώσεις-εξαγγελίες για την κτηνοτροφία από τους τοπικούς βουλευτές, κυρίως των κυβερνητικών της ΝΔ  που παρουσιάζουν για μας μια εκτός πραγματικότητας κατάσταση  και των εκπροσώπων της Ομοσπονδίας των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας που μέχρι και «λευκό χρυσό» αποκάλεσαν το γάλα. Χωρίς ντροπή και οι μεν και οι δε μας κοροϊδεύουν, φτάνοντας στο σημείο να ισχυρίζονται ότι η καινούργια χρονιά θα είναι μια καλή χρονιά, μιας και θα πάρει λίγο τα πάνω της η τιμή του γάλακτος λόγω της αυξημένης ζήτησης και της μειωμένης διάθεσης σε αιγοπρόβειο γάλα.

Τα λένε αυτά την ώρα που έρχεται το β΄ κύμα της πανδημίας και εμείς ακόμα περιμένουμε το κουτσουρεμένο 4ευρω λόγω κορονοϊού (αφού εκβιαστήκαμε να πουλήσουμε κοψοχρονιά τα αμνοερίφια το Πάσχα και κερδοσκόπησαν οι βιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι) που στο τέλος θα είναι ακόμα πιο εξευτελιστικό. Μάλιστα επειδή δεν έχουμε πάρει χρήματα δεν εντασσόμαστε στις πληττόμενες δραστηριότητες και είμαστε αποκλεισμένοι από το πρόγραμμα «Γέφυρα» με την προθεσμία να λήγει τέλος Σεπτεμβρίου. Τα λένε την ώρα που θα μπορούσαν να δώσουν νωρίτερα το check (όπως έγινε σε χώρες της Ε.Ε. που λόγω κορονοϊού δόθηκε τον Ιούλη) και με τα χρήματα αυτά στην τσέπη να ανταπεξέλθουμε καλύτερα στην κάλυψη του κόστους παραγωγής, στα έξοδα της καθημερινότητας και έτσι με καλύτερους όρους να διαπραγματευτούμε την πώληση του γάλακτος. Τα λένε την ώρα που εντείνονται οι έλεγχοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με ψηφιοποιημένα πλέον μέσα και αιφνίδιους ελέγχους και ενώ τα τρία τουλάχιστον τελευταία χρόνια δώσαμε άνισο αγώνα να περισώσουμε ότι μπορούμε από το ζωικό μας κεφάλαιο. Τα λένε την ώρα που έπρεπε να τηρούνται τα ισοζύγια γάλακτος –τυριού που θα εμπόδιζαν τις παράνομες εισαγωγές-ελληνοποιήσεις, οι οποίες γίνονται με ευθύνη των μεταποιητών, έχοντας τις πλάτες της κυβέρνησης και όλο το νομοθετικό πλαίσιο της ευρωπαϊκής ένωσης  με το μέρος τους. Τα λένε την ώρα που ο καταρροϊκός πυρετός κάνει την επανεμφάνιση του με τις συνέπειες να προοιωνίζονται για άλλη μια φορά δραματικές για τους πληττόμενους κτηνοτρόφους, με κράτος και τοπική διοίκηση να νίπτουν τας χείρας τους, ενώ έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος μιας και η απόκτηση ανοσίας επιτυγχάνεται 40 μέρες μετά τον εμβολιασμό. Ενδεικτικά η Δημοτική Αρχή Ελασσόνας θεώρησε ότι έκανε το καθήκον της βγάζοντας μια ανακοίνωση με οδηγίες-υποδείξεις που μας καλεί να πάρουμε μέτρα, χωρίς να ενδιαφέρεται πως θα καλυφθεί όλο αυτό το κόστος.

Και επειδή δεν φτάνουν όλα αυτά πρέπει να είμαστε και ικανοποιημένοι γιατί ο Υπουργός κ. Βορίδης «πέτυχε» να αποκλειστεί από τους Αμερικάνικους δασμούς η ελληνική φέτα Π.Ο.Π. Λες και είδαμε κάτι θετικό από τα προϊόντα ΠΟΠ, τη φέτα, το αρνάκι -κατσικάκι Ελασσόνας. Με τιμές στα 80 λεπτά τα προηγούμενα χρόνια και τώρα στην καλύτερη περίπτωση με το ζόρι στα 88-90, ούτε το κόστος παραγωγής δεν βγαίνει. Ή μήπως αγοράζουμε ως καταναλωτές πιο φτηνά αυτά τα προϊόντα που παράγουμε; Το μόνο που κατοχύρωσαν τα ΠΟΠ είναι τα κέρδη και το όνομα, τη φίρμα του μεταποιητή εμποροβιομήχανου. Του έδωσαν τη δυνατότητα να πουλάει τα ΠΟΠ σε τιμές που πήραν την ανηφόρα. Από τη μια, η μεγάλη πλειοψηφία ενός ολόκληρου κλάδου καταδικασμένη στη φτώχεια και από την άλλη, οι γαλακτοβιομήχανοι με υψηλή κερδοφορία να επεκτείνουν συνεχώς τις επιχειρήσεις τους, να κάνουν επενδύσεις εκμεταλλευόμενοι ακόμα και τα υποπροϊόντα του γάλακτος.

Η σκληρή πραγματικότητα λοιπόν δεν κρύβεται με ωραία λόγια, εμπαιγμούς και κοροϊδίες. Οι μικροί και μεσαίοι βιοπαλαιστές κτηνοτρόφοι και αγρότες δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από βουλευτές-σωτήρες που εφαρμόζουν τις ευρωενωσιακές πολιτικές και από συνδικαλιστές των γαλατάδων-βιομηχάνων που τις αβαντάρουν τσακίζοντας τις ζωές μας. Δεν έχουμε τίποτε να περιμένουμε από  διεπαγγελματικές οργανώσεις και προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας, γιατί αυτά ακριβώς είναι τα εργαλεία ενσωμάτωσης των ευρωενωσιακών πολιτικών που μεθοδικά οδηγούν στον αφανισμό μας. Γινόμαστε θυσία στο βωμό της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.

Μονόδρομος για μας είναι η οργάνωση της πάλης μας, το δυνάμωμα των Αγροτικών Συλλόγων, της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΣΝΛ), της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και των αγώνων που βάζουν στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, την Ε.Ε. και τις κυβερνήσεις της, τα μεγάλα  επιχειρηματικά συμφέροντα. Βγαίνουμε στο προσκήνιο και διεκδικούμε:

– Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των αγροτοκτηνοτρόφων που έχουν πληγεί λόγω της πανδημίας.

-Κατώτατες εγγυημένες τιμές

– Να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού , διασφαλίζοντας τη γρήγορη και έγκαιρη προμήθεια εμβολίων και τον δωρεάν εμβολιασμό των κοπαδιών.

-Να εξασφαλιστεί η με κρατική χρηματοδότηση και ευθύνη διενέργεια όλων των απαραίτητων ψεκασμών των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

-Να στελεχωθούν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.

-Να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος προσαρμογής στους κτηνοτρόφους ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στη νέα μέθοδο ηλεκτρονικού ελέγχου του ζωικού κεφαλαίου που εφαρμόζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

-Να απαλλαγούν οι αιγοπροβατοτρόφοι από τα χαράτσια, τα χρέη και τους πλειστηριασμούς. Να μη γίνει καμία διακοπή ρεύματος.

-Αφορολόγητο 12.000 ευρώ, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ σε εφόδια, είδη πρώτης ανάγκης, να χτυπηθεί η αισχροκέρδεια. Μείωση τιμής αγροτικού ρεύματος.

-Άμεση καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για το 2019, σε όλους τους δικαιούχους, όπως και η καταβολή των αποζημιώσεων από ΠΣΕΑ.

ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΑΣ Η ΔΥΝΑΜΗ-ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ Η ΕΛΠΙΔΑ

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Πηγή: www.elassonanews.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.