Γνωρίζοντας το Δομένικο

Νέα 0
Γνωρίζοντας το Δομένικο

domeniko1Την Πέμπτη 6 Ιουλίου η εθελοντική δράση «Γνωριμία με τα χωριά της Ελασσόνας – Περπατάμε και γνωρίζουμε τον τόπο μας!» οδήγησε την ομάδα των περιηγητών στο ιστορικό Δομένικο.

Τους περιηγητές καλωσόρισαν στον τόπο τους ο Στάθης Ψωμιάδης, καθηγητής μαθηματικός, δημοτικός σύμβουλος Ελασσόνας, ο Μανώλης Ρουμελιώτης Πρόεδρος του Μορφωτικού – Πολιτιστικού Συλλόγου Δομένικου και εκκλησιαστικός επίτροπος, ο Βαρσάμης Γιώργος καθηγητής θεολόγος και μέλος του Μορφωτικού – Πολιτιστικού Συλλόγου και ο Τσικούρας Βασίλειος, πρόεδρος του χωριού.

Η περιήγηση ξεκίνησε από το Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο του χωριού όπου τα εκθέματα του παρελθόντος ανασυνθέτουν πολύ παραστατικά και ψιθυρίζουν εύγλωττα ιστορίες για τη ζωή παλαιότερων χρόνων.

Στη Μαρτυρική Κοινότητα Δομένικου, δίπλα στην προτομή του άξιου Μοίραρχου της Ελληνικής Χωροφυλακής Νικόλαου Μπάμπαλη (1896-1976), ο Στάθης Ψωμιάδης, πρόεδρος και του Συλλόγου Οικογενειακών Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δομένικου, μίλησε συγκινημένος για την τραγική ιστορία της σφαγής στο Δομένικο από τους Ιταλούς στρατιώτες. Σε μια σκοτεινή περίοδο, ο γενναίος Νικόλαος Μπάμπαλης, Διοικητής της Υποδιοίκησης Χωροφυλακής Ελασσόνας, με κίνδυνο της ζωής του υψώνει ανάστημα με τη δραματική διαμαρτυρία του για την πρωτοφανή απάνθρωπη αυτή πράξη. Ένας ευαίσθητος και ισχυρός άνθρωπος που καταφέρνει να τονώσει το φρόνημα των υπόδουλων Ελλήνων με το θάρρος του.

Στη συνέχεια της περιήγησης, η ομάδα της δράσης «Περπατάμε και γνωρίζουμε τον τόπο μας» επισκέφτηκε την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου (17ος αι.) και των Αγίων Αναργύρων (Άγιος Γεωργούλης) για να φτάσει ψηλά στον Άγιο Γεώργιο (16 αι μ.Χ.). Ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου διετέλεσε κατά καιρούς έδρα της Επισκοπής Δομένικου και Ελασσόνας. Θεωρείται πως ο ναός κτίστηκε κατά τη βυζαντινή περίοδο πάνω σε βασιλική της παλαιοχριστιανικής περιόδου.

Ο δρόμος που οδηγεί στον Άγιο Γεώργιο είναι δίπλα σε ερείπια μιας αρχαίας ακρόπολης, μιας αρχαίας οχύρωσης και νοερά μεταφέρει τους περιηγητές σε άλλες εποχές, στην εποχή του Ομήρου, στην Περραιβική πόλη Χυρετίαι (4 αι. π.Χ.), που γνώρισε μεγάλη ακμή κατά τους Αρχαίους χρόνους, κατά τη Ρωμαϊκή και Βυζαντινή εποχή. Ένας δρόμος με πλούσια θέα σε όλη τη περιοχή της Ποταμιάς και τα όρη Χάσια.

Ο δεύτερος κύκλος του εθελοντικού προγράμματος «Γνωριμία με τα χωριά της Ελασσόνας – Περπατάμε και γνωρίζουμε τον τόπο μας!» συνεχίζεται και ολοκληρώνεται με την επίσκεψη στον Δρυμό την Πέμπτη 13 Ιουλίου.

Δηλώσεις συμμετοχής: Τσιαντέ Αλεξάνδρα (Αντιδήμαρχος Πολιτισμού): 6945-000.550, Χατζηβασίλη Ασπασία (Πρόεδρος Δημ. Κοινότητας Ελασσόνας): 6973-715.839, Μανώλης Βασίλης (Καθηγ. Φυσικής Αγωγής): 6970-985.818, Παγγέα Βίκη (Καθηγ. Φυσικής Αγωγής): 6974-138.297

Υποστηρικτές – Χορηγοί της δράσης

ΚΠΕ Ελασσόνας, Γκανάτσιος Ανδρέας (καλλιτέχνης φωτογράφος), Αναγνωστάκης Σπύρος (Περιβαλλοντολόγος), Γκανάτσιος Δημήτρης (επιγραφές-εκτυπώσεις), Δικηγορικό Γραφείο LEGAL GENERAL – Γεωργούλης Λεωνίδας, Αρτοποιείο Κότυλη-Καζάκη, Ευαγγελισμός Ελασσόνας, Αρτοποιείο Παυλίδη, Άρτος – Γλυκό Χαλκίδη, Φούρνος Αργυρόπουλος, Σπιτικές Γεύσεις, LIAKOS TOURS, ΓΟΥΠΟΣ TOURS, LOUKAS TOURS, ΓΚΟΥΤΖΟΥΡΕΛΑΣ TOURS, Σούπερ Μάρκετ: Άλφα Μι, Κομμωτήριο Μαρία, Κομμωτήριο Βάσω Μπουζούκη, Λαδόκολλα Φούσκας, Πρατήριο Υγρών Καυσίμων: Xατζηβασίλης Άλκης, Εθελοντές Διασώστες, Olympus Path

     domeniko5

Πηγή: www.dimoselassonas.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.