Δύο χρόνια μετά…αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Γιάννη Προκόβα

Νέα 0
Δύο χρόνια μετά…αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Γιάννη Προκόβα

ioannis-3
Το Κέντρο Τέχνης, Λόγου και Κοινωνικής Δράσης Ελασσόνας διοργανώνει διήμερες εκδηλώσεις, με τίτλο:
 «ΑΦΙΕΡΩΜΑ στον σκηνοθέτη ΓΙΑΝΝΗ ΠΡΟΚΟΒΑ…δύο χρόνια μετά…»
που θα γίνουν στις 26 και 27 Νοεμβρίου 2016, ώρα 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Μητρόπολης Ελασσόνας.
Θα μιλήσουν οι: 
         Γιώργος Σαράτσης,  γυμναστής, συγγραφέας                            
         Απόστολος Βάλλας, εκδότης 
Τη συζήτηση συντονίζει ο Κώστας Σαχινίδης, δρ Κοινωνιολογίας.  
Επίσης, με την ευγενική παραχώρηση του υλικού από το Αρχείο της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ του Γιάννη Προκόβα:
-«Τσαριτσάνη» και «Λιβάδι Ολύμπου, η πατρίδα του Γιωργάκη Ολύμπιου» (το Σάββατο)
και «Τύρναβος», «Η Κοιλάδα των Τεμπών» και «Το κρυφτό στην Ελασσόνα» (την Κυριακή).
 Η είσοδος είναι δωρεάν.
Η ίδια εκδήλωση θα επαναληφθεί και στη Λάρισα το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016, ώρα 7 μ.μ., με τη συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΧΟΡΙΑΜΒΟΣ».
Ο Γιάννης Προκόβας κατάγεται από τους Γόνους και το Λιβάδι Ολύμπου. Έζησε τα παιδικά του χρόνια στην Ελασσόνα και αργότερα μετεγκαταστάθηκε στη Λάρισα και στην Αθήνα, όπου έκανε σπουδές στην Υποκριτική και στον Κινηματογράφο. Αρχικά, έπαιζε σε μικρούς ρόλους στο θέατρο, αλλά τελικά τον προσέλκυσε η σκηνοθεσία, το σενάριο και το ντοκιμαντέρ.
Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνοθέτες ντοκιμαντέρ με παραγωγή πολλών ταινιών μεγάλου και μεσαίου μήκους, οι οποίες προβλήθηκαν, πολλές φορές, στην ελληνική Τηλεόραση. Μάλιστα, ταινίες του βραβεύθηκαν σε Φεστιβάλ της Ρωσίας.
Ορισμένα από τα πλέον χαρακτηριστικά ντοκιμαντέρ του είναι:  «Σαρακατσάνοι-καλό ξικαλοκαιριό» (1997), «Αμπελάκια – η κοινή συντροφιά» (1980), «Γάμος στο Ντένισκο (Αετομηλίτσα Ιωαννίνων)» (1982), «Το παζάρι της Λάρισας» (1984) κ.ά.
Όλες οι ταινίες του Γιάννη Προκόβα αποτελούν ένα μέρος της τοπικής και της εθνικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς, επειδή αναδεικνύουν την πολιτιστική ταυτότητα του κάθε τόπου ζωντανή και την διατηρούν στο διάβα του χρόνου, δεδομένου ότι έχουν αποτυπώσει τον παλαιό τρόπο ζωής της ελληνικής υπαίθρου, αλλά και τον σύγχρονο, ελληνικά τοπία απείρου φυσικού κάλους, ήθη και έθιμα της κάθε περιοχής κ.λπ.
Γενικότερα, η παράδοση κυριαρχεί σε όλα τα έργα του. Οι πηγές του ήταν οι μνήμες των γεροντότερων, τα δημοτικά τραγούδια, οι χοροί των γάμων και των εορτών κ.ά.
Οι τελευταίες του ταινίες είναι «Το κρυφτό στην Ελασσόνα»(2013) και «Η κοιλάδα των Τεμπών» (2013-2014). Απεβίωσε, πρόωρα, το Νοέμβριο του 2014.
 

Πηγή: www.elassonanews.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.