Ερευνητές ΙΓΜΕ : Τι ευθύνεται για το ρήγμα στο Πετρωτό Ελασσόνας

Νέα 0
Ερευνητές ΙΓΜΕ : Τι ευθύνεται για το ρήγμα στο Πετρωτό Ελασσόνας

Στο Πετρωτό Ελασσόνας βρέθηκαν χθες  ερευνητές της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) – πρώην ΙΓΜΕ,   για να πραγματοποιήσουν έλεγχο στο σημείο που εδώ και κάποιες μέρες έχει εντοπιστεί υποχώρηση του εδάφους και δημιουργήθηκαν  ρήγματα τουλάχιστον 2 μέτρων.

Η επίσκεψη αυτή είχε προγραμματιστεί ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς το ρήγμα που εντοπίστηκε, έχει προκαλέσει ανησυχία στον δήμο Ελασσόνας αλλά και στους κατοίκους της περιοχής.

Σύμφωνα με τους ειδικούς που μελέτησαν το φαινόμενο, οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν  στην υποχώρηση του εδάφους είναι η γεωλογική δομή της περιοχής,  οι βροχοπτώσεις και η μορφολογία του εδάφους.

Όπως εξήγησε στη LarissaPress.gr ο επικεφαλής της ομάδας, Δρ. Νίκος Νικολάου το φαινόμενο χρειάζεται παρακολούθηση, σημειώνοντας βέβαια πως θα μπορούσαν να γίνουν έργα σταθεροποίησης.

Μεταξύ άλλων είπε ότι από γεωλογικής άποψης πρόκειται για μια περιοχή αστάθειας, καθώς και παλαιότερα είχαν συμβεί φαινόμενα. Τόνισε δε, ότι  προς το παρόν δεν φαίνεται πως το φαινόμενο μπορεί να επεκταθεί στον οικισμό.

«Οι υπηρεσίες του δήμου χρειάζεται να παρακολουθούν το φαινόμενο. Αν δουν ότι επεκτείνεται προς τον οικισμό τότε εμείς θα  έρθουμε ξανά. Στη περιοχή, όπως φαίνεται η μορφολογία του εδάφους και όπως την περπατήσαμε, είχαν και παλιά σημειωθεί φαινόμενα. Και όταν λέμε παλιά δεν εννοούμε πριν δυο – τρία χρόνια, αλλά πριν 50 – 100 χρόνια. Δηλαδή είναι μια ευρύτερη περιοχή αστάθειας. Δεν φαίνεται όμως αυτή την στιγμή πως τα φαινόμενα μπορεί να επεκταθούν στον οικισμό. Χρειάζεται όμως παρακολούθηση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολάου.

Σημειώνεται πως η ομάδα των ερευνητών μετά την επιτόπια έρευνα που έκανε θα προχωρήσει σε αναλυτική έκθεση όπου θα αποτυπωθούν συνολικά τα συμπεράσματα του έλεγχου, όπως προβλέπεται από την υπηρεσία του  ΕΑΓΜΕ.

Η ομάδα των ερευνητών που προχώρησαν στον έλεγχο για την καθίζηση στην περιοχή  αποτελούνταν από τον διευθυντή Δρ, Νικολάου, τον τμηματάρχη Δρ. Γαλανάκη και τον Δρ. Γεωργίου με εξειδίκευση στις χαρτογραφήσεις εδάφους.

larissapress.gr

Πηγή: www.elassonanews.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.