Μνήμες «ξύπνησαν» στον λόφο του Προφήτη Ηλία Ελασσόνας

Νέα 0
Μνήμες «ξύπνησαν» στον λόφο του Προφήτη Ηλία Ελασσόνας

PR

Του Γιάννη Μουκίδη

Μνήμες παλαιότερων εποχών «ξύπνησαν» και εφέτος στην Ελασσόνα, στον κατάφυτο λόφο του Προφήτη Ηλία, που είναι «δεμένος» για τα καλά με την ιστορία, την κοινωνική και σχολική ζωή και την καθημερινότητα της πόλης, εκεί όπου πανηγύρισε το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία Ελασσόνας, εκεί όπου δεκάδες έμποροι και επαγγελματίες της περιοχής και προσκυνητές όλων των ηλικιών ανηφόρισαν για να τιμήσουν τη μνήμη του και να χαρούν τη θέα της Ελασσόνας και του κάμπου της από ψηλά.

Την παραμονή της γιορτής, στις 7.30 το απόγευμα, τελέσθηκε πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία, όπου συλλειτούργησαν ο αρχιμανδρίτης – προϊστάμενος του μητροπολιτικού ιερού ναού Αγίου Δημητρίου π. Βησσαρίων Καραλάσκος και ο ιερέας π. Νεκτάριος Κοντός.

«Σταχυολογώντας» από το Θείο Κήρυγμα του αρχιμανδρίτη π. Βησσαρίωνος: «Στην εποχή μας υπάρχει φτώχεια, αγωνία, πόνος, θάνατος, πόλεμοι, τρομοκρατία. Και αναρωτιέται ο κόσμος: που είναι το έλεος του Θεού; Αδελφοί μου, το έλεος του Θεού δεν χάθηκε! Αντιμετωπίζουμε την ιστορία μέσα από τη δική μας οπτική. Ο Προφήτης Ηλίας είναι παράδειγμα. Υπάρχουν παραδείγματα για το έλεος του Θεού, που πάντα περισσεύει, που δεν αφήνει τον άνθρωπο μόνο του, που είναι παρηγοριά και στήριγμα όλων μας. Ας δούμε τη δική μας ζωή. Ο Προφήτης Ηλίας μας δείχνει με τη ζωή και τον λόγο του ότι η Ορθοδοξία είναι βίωμα πρώτα από όλα και όχι πολιτιστικό επίτευγμα. Το μήνυμα που μας θέτει και σήμερα ο Προφήτης Ηλίας, είναι η επιστροφή στον Θεό, δηλαδή για να αποκτήσουμε και πάλι αυτά που απεμπολήσαμε και αυτά που χάσαμε, την ανάπαυση της ψυχής μας, τη χαρά, την ηρεμία, θα πρέπει να στραφούμε στον Χριστό, θα πρέπει να εκκλησιοποιηθούμε, να αποκτήσουμε εκκλησιαστικό φρόνημα, τρόπο ζωής, δηλαδή τη μέθοδο για να προσεγγίσουμε τον Θεό».

Ανήμερα της εορτής, το πρωί της περασμένης Τετάρτης, τελέσθηκε η πανηγυρική θεία λειτουργία.

Ανάμεσα στις παρουσίες, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου, οι αντιδήμαρχοι Δημ. Λέκκας και Αναστ. Γκατζιούρας, δημοτικοί σύμβουλοι, η πρόεδρος του διαμερίσματος Ελασσόνας Άσπα Χατζηβασίλη – Βαλιώτη, παλαιοί αυτοδιοικητικοί, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ελασσόνας Δημ. Οικονόμου, φορείς της περιοχής, σύσσωμη η διοίκηση του «οικοδεσπότη» τοπικού Εμπορικού Συλλόγου, και πολλοί προσκυνητές και επισκέπτες.

 

Πηγή: www.elassonanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.