Ο ομαδικός βασανισμός σε χωριό της Ελασσόνας

Νέα 0
Ο ομαδικός βασανισμός σε χωριό της Ελασσόνας

Τα ολοκαυτώματα της Κάνδανου, του Δίστομου, των Καλαβρύτων, του Κομμένου και των Λιγκιάδων, της Μουσιωτίτσας, των Κεδρυλλίων, του Χορτιάτη, των Γιαννιτσών, του Μεσόβουνου, της Δράμας, του Δομένικου, αλλά και τα αιματηρά μπλόκα, οι φυλακίσεις και τα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας, αποτελούν μαύρη σελίδα της νεότερης ιστορίας και αδιάψευστος μάρτυρας της κτηνώδους βίας που χρησιμοποίησαν οι κατοχικές δυνάμεις του Άξονα για να κάμψουν το φρόνημα και την αντίσταση του ελληνικού λαού και τον αγώνα για ανεξαρτησία.

Η επίθεση του ναζιστικού στρατού κατά των αμάχων εκδηλώθηκε από τις πρώτες κιόλας μέρες της κατοχής και κορυφώθηκαν τον τελευταίο χρόνο όταν ο κλεοιος γύρω από την Βέρμαχτ έσφιξε. Η πρώτη πράξη βίας εκδηλώθηκε στην Κρήτη όπου οι Γερμανοί έγραψαν «Εδώ υπήρχε κάποτε η Κάνδανος», γραμμένο από τους ίδιους, που μαρτυράει την εσώτερη διάθεση για το πώς θα ’θελαν την Ελλάδα όλη, έως τους 1.460 της περιοχής των Καλαβρύτων, από 13 χρόνων και πάνω, τα γυναικόπαιδα στις Λιγγιάδες της Ηπείρου, τους 174 καμένους του Χορτιάτη, τα όργανα του Χίτλερ δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα. Κανένας ηθικός φραγμός. Σφάζουν νήπια, έγκυες γυναίκες, μικρά παιδιά, ιερείς, υπερήλικες. Απαγχονίζουν, καίνε ζωντανούς, εκτελούν με λιθοβολισμό, με τσεκούρι, με την ξιφολόγχη και με πυροβόλα όπλα. Στο πέρασμα των αιώνων η ανθρωπότητα είναι ζήτημα αν δοκίμασε παρόμοια θηριωδία.

Στον κατάλογο του Μαρτυρολογίου που ακολουθεί αναφέρονται μόνο οι ομαδικές εκτελέσεις και τα ολοκαυτώματα, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν ως σήμερα. Δεν αναφέρονται οι νεκροί από τις μάχες που έδωσαν οι οργανώσεις της Αντίστασης κατά των δυνάμεων Κατοχής, ούτε, δυστυχώς, οι ατομικές εκτελέσεις. Τα στοιχεία, είναι με βάση έναν πρώτο κατάλογο που είχε συντάξει το Οκτώβριο του 1985 η Πανελλήνια Ένωση Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής «Ο Φοίνικας», με πρωτοβουλία του προέδρου της Θεμιστοκλή Ζαφειρόπουλου.

Στο ημερολόγια υπάρχουν παραπομπές με σχετικά άρθρα και εκπομπές της Μηχανής του Χρόνου που έχει πραγματοποιήσει αυτοψία και έρευνα σε πλήθος περιοχών με ολοκαυτώματα. Το υλικό ξεπερνά τις 500 συνεντεύξεις και τα ιστορικά ντοκουμέντα που έχουν συγκεντρωθεί τεκμηριώνουν με κάθε λεπτομέρεια την πραγματική ιστορία της κατοχικής Ελλάδας και τις ευθύνες όσων συμμετείχαν. 1941 -2 Ιουνίου: Το πρώτο ολοκαύτωμα στην Κάνδανο Χανίων. Οι ναζί εκτελούν 310 κατοίκους και ξεθεμελιώνουν το χωριό. Φεύγοντας, γράφουν: «Εδώ υπήρχε η Κάνδανος». Την ίδια μέρα αιματοκύλισαν το Κοντομάρι όπου εκτέλεσαν 25 στον ελαιώνα. Μάλιστα φωτογράφισαν την σφαγή, ενώ αίμα αμάχων χύθηκε και στο μαρτυρικό Κακόπετρο Χανίων. Στον Αλικιανό Χανίων εκτέλεσαν 42 και άλλους 81 από τα χωριά Περιβόλια, Λουτρά, Παγκαλοχώρι, Παλιοχώρα. Στο Άδελε Ρεθύμνου 18. -3 Ιουνίου: Στο Ηράκλειο Κρήτης εκτελούν 12. -5 Ιουνίου: Στις Στέρνες Ηρακλείου Κρήτης εκτελούν 19. Στην Αθήνα, στις φυλακές Αβέρωφ, εκτελούν 8. -14 Ιουνίου: Στο Ηράκλειο Κρήτης εκτελούν 50. -20 Ιουνίου: Στα Περιβόλια Χανίων εκτελούν 32. -1η Αυγούστου: Ολοκαύτωμα Αλικιανού. Στον Αλικιανό Χανίων, στις όχθες του ποταμού Κερίτη, εκτελούν 118 από τα χωριά Αλικιανό, Κουφό, Βατόλακκο, Σκινέ, Μεσκλά, Φουρνέ, Πρασέ, Ν. Ρούματα, Θρούνι, Καράνο, Σκαφιδάκια. -3 Αυγούστου: Στο Καρπερό Ελασσόνας (Λάρισα), ομαδικός βασανισμός των κατοίκων (και του ιερέα) στην αυλή της εκκλησίας, όπου τους μαστίγωσαν γυμνούς. -29 Σεπτεμβρίου-6 Οκτωβρίου: Ολοκαύτωμα Δράμας – Δοξάτου και των γύρω χωριών. Οι Βούλγαροι φασίστες κατακτητές επιδίδονται σε πογκρόμ και λουτρό αίματος μετά την αποτυχημένη εξέγερση στη Δράμα. Εκτελούν 3.000 πατριώτες στη Δράμα και στα χωριά Δοξάτο, Αγ. Αθανάσιο, Χωριστή, Κύρια, Νικηφόρο, Προσωτσάνη, Κουδούνια, Ν. Σκοπό, Οργαντζί και Ευριπέδου. Από τους Βούλγαρους κατακτητές γίνονται επίσης εκτελέσεις στους γειτονικούς νομούς Σερρών και Καβάλας. Στην Αλμωπία Πέλλας, στο χωριό Κωνσταντία, εκτελούν 6 επιτόπου. -5 Οκτωβρίου: Στα χωριά της περιοχής του Κιλκίς Κλειστό (Μούζγαλι), Κυδωνιά (Κότζολαρ) και Αμπελόφυτο ( Μούρσαλι) συγκεντρώνουν τους κατοίκους από 15 ως 60 χρόνων, συνολικά 96, και τους εκτελούν. -10 Οκτωβρίου: Στη Νιγρίτα Σερρών εκτελούνται 221 κάτοικοι από τα χωριά Κ. Δάφνη, Σιτοχώρι, Ζερβοχώρι, Αηδονοχώρι. -17 Οκτωβρίου: Ολοκαύτωμα Κερδυλίων. Οι ναζί εκτελούν 130 στα Άνω Κερδύλια, 80 στα Κάτω Κερδύλια και 25 ετεροδημότες (σύνολο 235) και πυρπολούν εξολοκλήρου τα χωριά. -20 Οκτωβρίου: Στο Καλόκαστρο Σερρών απαγχονίζουν 12. Οι απαγχονισμένοι παρέμειναν κρεμασμένοι τρεις μέρες. -23 Οκτωβρίου: Ολοκαύτωμα Μεσόβουνου.

Οι χιτλερικοί εκτελούν 165 άνδρες 16-80 χρόνων στο Μεσόβουνο Εορδαίας της Κοζάνης. (Το 1943 250 και το 1944 150 γυναίκες.) Πυρπολούν και αφανίζουν το χωριό. -15 Νοεμβρίου: Στο Στρυμονικό Σερρών εκτελούν 30 στρατιώτες με περίστροφο, που μόλις είχαν επιστρέψει από το μέτωπο. -28 Δεκεμβρίου: Στη Θεσσαλονίκη εκτελούν 30 ομήρους στις φυλακές Επταπυργίου. 1942 -8 Ιανουαρίου: Εκτέλεση των 12 πρώτων ομήρων στο στρατόπεδο Παύλου Μελά της  Θεσσαλονίκης. -17 Ιανουαρίου: Ιταλοί φασίστες κυκλώνουν το λιμάνι της Σκιάθου, συλλαμβάνουν και βασανίζουν πολίτες, τυφλώνουν το γιατρό του νησιού και σκοτώνουν με μαχαίρι τον πρόεδρο. -14 Φεβρουαρίου: Στη Θεσσαλονίκη εκτελούν 20 ομήρους. -26 Μαρτίου Στη Λακωνία πυρπολούν το χωριό Σαϊδόνα. -28 Μαρτίου: Στην Αθήνα εκτελούν 6 στο εξωτερικό προαύλιο των φυλακών Αβέρωφ. -28 Απριλίου: Στην Αθήνα εκτελούν 5. Στη Λάρισα συλλαμβάνουν 12 και τους στέλνουν ομήρους στην Ιταλία. -8 Μαΐου: Στην Αθήνα εκτελούνται 11. -23 Μαΐου Στη Λιβαδειά εκτελούν 8. Στη Θεσσαλονίκη εκτελούν 6. Στην Τρίπολη εκτελούν 3. -4 Ιουνίου: Στην Αθήνα εκτελούνται 8 όμηροι στο Σκοπευτήριο Καισαριανής. -5 Ιουνίου: Στην Αθήνα εκτελούν 8 ομήρους (από τις φυλακές Βουλιαγμένης), στο Σκοπευτήριο Καισαριανής. Στο Ηράκλειο Κρήτης εκτελούν 12 στη θέση Ξηρόκαμπος. -10 Ιουνίου: Στη Λιβαδειά – Θήβα θανατώνουν 27 από τα χωριά Ζιρίκι, Καπαρέλι, Κούκουρα. -14 Ιουνίου: Στο Ηράκλειο Κρήτης εκτελούν 50 στη θέση Ξηρόκαμπος. -19 Ιουνίου: Στο αεροδρόμιο Μίκρας Θεσσαλονίκης εκτελούν 11 ομήρους. -22 Ιουνίου: Στη Θεσσαλονίκη εκτελούν 23 ομήρους. -15 Ιουλίου: Στο χωριό Ν. Μοναστήρι (Τσόμπρα) Δομοκού Φθιώτιδας εκτελούν 14 και πυρπολούν σπίτια. -30 Οκτωβρίου: Πυρπολούν στο χωριό Καρούτες της Παρνασσίδας. -26 Νοεμβρίου:

Εκτέλεση 12 πατριωτών στο βάθρο της γέφυρας του Γοργοπόταμου. -1η Δεκεμβρίου: Στο βάθρο της γέφυρας του Γοργοπόταμου εκτελούνται άλλοι 22. -5 Δεκεμβρίου: Πυρπολούν τα χωριά Χρυσό και Άγραφα και εκτελούν 6 ομήρους στη θέση Λογγιές. -8 Δεκεμβρίου: Στο χωριό Καστέλια Παρνασσίδας εκτελούν 10. -9-18 Δεκεμβρίου: Στον Έβρο, σε επιδρομή, πυρπολούν τα χωριά Σιταριά, Πύθιο, Πετράδες, Φέρρες. Πυρπολούν σπίτια, θανατώνουν κόσμο και λεηλατούν τα πάντα. -24 Δεκεμβρίου: Στο Μικρό Χωριό Ευρυτανίας εκτελούνται 13, με τον παπά και το δάσκαλο. Με το πλοίο «Citta di Milano» στέλνουν 500 ομήρους στην Ιταλία από τον Πειραιά. -26 Δεκεμβρίου: Στα Τρίκαλα εκτελούν 6. -30 Δεκεμβρίου: Θεσσαλονίκη, στρατόπεδο Παύλου Μελά. Εκτελούν 45 ομήρους από την Ανάφη. 1943 -7 Ιανουαρίου: Στην Αθήνα εκτελούν 20 ομήρους και στον Πειραιά 8. -21 Ιανουαρίου: Στην Αδριατική βυθίζεται το πλοίο «Citta di Genova» με 152 ομήρους αξιωματικούς, από τους οποίους σώθηκαν οι 81 και πνίγηκαν οι 71. -30-31 Ιανουαρίου: Στο Πήλιο Μαγνησίας πυρπόλησαν την Περαχώρα. -6 Φεβρουαρίου: Στην Αθήνα εκτελούν 5 στις φυλακές Αβέρωφ. -8 Φεβρουαρίου: Επιδρομή στο χωριό Σχίνοβο Γρεβενών. Λεηλατούν σπίτια και βιάζουν γυναίκες. -9 Φεβρουαρίου: Στα Γρεβενά εκτελούν 7 ομήρους στη θέση Ξηρολάκκοι. -10 Φεβρουαρίου: Επιδρομή Ιταλών φασιστών στην Οξύνεια Καλαμπάκας. Λεηλατούν το χωριό, βιάζουν γυναίκες και παίρνουν ομήρους. -13 Φεβρουαρίου: Στα Ανώγεια Κρήτης εκτελούν 12 στον Καρτερό. Στα Τρίκαλα Θεσσαλίας εκτελούν 12 ομήρους από το χωριό Τσιώτι. -14 Φεβρουαρίου: Στα Τρίκαλα, Ιταλοί φασίστες συλλαμβάνουν στο παζάρι της πόλης 16 και εκτελούν τους 15 στο νεκροταφείο. Ο ένας κατόρθωσε να διαφύγει. -16 Φεβρουαρίου: Ολοκαύτωμα Δομένικου. Στη Θεσσαλία οι Ιταλοί φασίστες εκτελούν 118 από το Δομένικο Ελασσόνας και αφανίζουν το χωριό. Επίσης, εκτελούν 15 από το Μεσοχώρι (Μυλογούστα) και 1 από το Αμούρι, συλλαμβάνουν 340 ως ομήρους και πυρπολούν το χωριό. -23 Φεβρουαρίου: Στην Κατερίνη εκτελούν 38 κατοίκους από τον Αγ. Δημήτριο, το Λιβάδι Ολύμπου και την Κατερίνη. Στη Λάρισα εκτελούν 100, ομήρους από το ομώνυμο στρατόπεδο. -24 Φεβρουαρίου: Στην Αθήνα σκοτώνουν 40 σε διαδήλωση για την επιβίωση. -25 Φεβρουαρίου: Στη Λάρισα εκτελούν 40 ομήρους, από το στρατόπεδο. -26 Φεβρουαρίου: Στη Μήλο εκτελούν 14 κατοίκους. -1η Μαρτίου: Στη Μίκρα Θεσσαλονίκης εκτελούν 50 ομήρους (οι 26 από το στρατόπεδο Π. Μελά). -5 Μαρτίου: Στην Αθήνα σκοτώνουν 18 και τραυματίζουν 135 στη διαδήλωση κατά της πολιτικής επιστράτευσης. -6 Μαρτίου: Στα Σέρβια Κοζάνης, Ιταλοί φασίστες πυρπολούν εκκλησίες, καταστήματα και σπίτια και δολοφονούν ή καίουν 57 κατοίκους. -10 Μαρτίου: Στο Άργος Ορεστικό της Καστοριάς εκτελούν 63 ομήρους.

-11 Μαρτίου: Στο δρόμο Αγιάς – Λάρισας εκτελούν 100 ομήρους. -12 Μαρτίου:  Ολοκαύτωμα Τσαριτσάνης. Στην Τσαριτσάνη Λάρισας εκτελούν 45 κατοίκους και πυρπολούν τον οικισμό. Ανάμεσα στα θύματα 2 ιερείς και 2 ανάπηροι πολέμου. Στην Καστοριά εκτελούν 8 στο νεκροταφείο του Άργους Ορεστικού. -15 Μαρτίου: Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραϊκής καταγωγής. Από τη Θεσσαλονίκη, αρχίζουν οι αποστολές Ελλήνων Εβραίων στη Γερμανία, που θα συνεχιστούν ως τις 10.8.44. Μεταφέρθηκαν συνολικά στα ναζιστικά στρατόπεδα της Γερμανίας 69.151 Έλληνες πολίτες εβραϊκής καταγωγής και επέστρεψαν με τη λήξη του πολέμου 2.000. Εξοντώθηκε, δηλαδή, το 87% των 77.377 Εβραίων που υπήρχαν στην Ελλάδα. Τη σύλληψη κατόρθωσαν να διαφύγουν 8.226 άτομα. -20 Μαρτίου: Στο Άργος Ορεστικό της Καστοριάς εκτελούνται 4. -21 Μαρτίου: Στο Άργος Ορεστικό εκτελούνται 9. -24 Μαρτίου: Στη Θεσσαλία, Ιταλοί φασίστες πυρπολούν τα χωριά Ριζόμυλος, Κόνιαρι και Νταμακλί και σκοτώνουν 10 γέροντες. -25 Μαρτίου: Στην Αθήνα σκοτώνουν 32 διαδηλωτές και τραυματίζουν 180. -26 Μαρτίου: Στο Άργος Ορεστικό εκτελούνται 8. -28 Μαρτίου: Στο Άργος Ορεστικό εκτελούνται 7 πρώην στρατιώτες. -29 Μαρτίου: Στη Θεσσαλία σκοτώνουν 120. Στα Φάρσαλα πυροβολούν…

Πηγή: mixanitouxronou.gr

Πηγή: www.elassonanews.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.