Παρουσίαση βιβλίου του Θωμά Ψύρρα στη Λάρισα

Νέα 0

H αντιδημαρχία παιδείας και νεολαίας, ο σύνδεσμος φιλολόγων Λάρισας και οι εκδόσεις του περιοδικού “Θράκα” την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου και ώρα 8 μμ στο Χατζηγιάννειο πνευματικό κέντρο (Ρούσβελτ 59) παρουσιάζουν το βιβλίο του Θωμά Ψύρρα “Η Τύχη της Ποίησης στο Φανταστικό Χαλιφάτο”.

Πρόκειται για ένα “διπλό” βιβλίο.
Στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται μια εκτεταμένη μελέτη για τη χρήση του ποιητικού λόγου από τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς του ISIS και των τζιχαντιστών μαχητών. Με επίκεντρο την ποίηση περιγράφεται η γέννηση και η πορεία του Ισλαμικού Κράτους, οι βασικές πολιτικές και θρησκευτικές στοχεύσεις του και κυρίως η νοοτροπία και ιδεολογία των τζιχαντιστών. Ταυτόχρονα ερμηνεύεται η αδυναμία των δυτικών να αντιληφθούν τα όσα εκτυλίσσονται στον πιο παράδοξο πόλεμο που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα.
Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου ανθολογούνται ποιήματα ποιητών που ζουν ή ζούσαν στις επικράτειες του ISIS. Ο αναγνώστης διαπιστώνει πως μέσα στο φανατισμό και την κυριαρχία της βίας υπάρχουν σημαντικοί ποιητές που καταγράφουν με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής μια ανθρωπιστική συνείδηση και διατηρούν την ελπίδα μέσα στον αβάσταχτο πόνο.
Είναι ένα βιβλίο που ενώ μιλά για την ποίηση ταυτόχρονα είναι βαθιά πολιτικό. Η λογοτεχνία και η πολιτική ενώνονται και μας προσφέρει την πληρέστερη ίσως εικόνα για όσα διαδραματίζονται στις περιοχές που ελέγχει το Ισλαμικό κράτος. Έτσι η γραμματολογική ενημέρωση και η παρουσίαση της πρωτότυπης ποιητικής εργασίας των αντι-ISIS ποιητών δημιουργούν ένα βιβλίο μοναδικό για τον Έλληνα αναγνώστη ο οποίος έχει μια ασαφή αντίληψη για ένα παγκόσμιο πρόβλημα που ωστόσο επηρεάζει και θα συνεχίσει να επηρεάζει την καθημερινότητα στις δυτικές κοινωνίες αλλά και στη χώρα μας.
Πρόκειται για ένα βιβλίο γνώσης κι απόγνωσης, πληροφόρησης κι ευαισθητοποίησης, πολιτικής εμβρίθειας και λογοτεχνικής τόλμης όπου η αραβική ποιητική παράδοση και γλώσσα συναντά τη δύναμη της ελληνικής γλώσσας και μας ανοίγει ένα παράθυρο σε ένα κόσμο τόσο κοντινό αλλά τόσο άγνωστο.

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο ποιητής και εκδότης Θάνος Γώγος
και ο ίδιος ο συγγραφέας.

Περιοδικό – Εκδόσεις ΘΡΑΚΑ
www.thraca.gr

Πηγή: www.leukipoli.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.