Το Σαραντάπορο τίμησε την Αγία Μαρίνα – Εκατοντάδες προσκυνητές

Νέα 0
Το Σαραντάπορο τίμησε την Αγία Μαρίνα – Εκατοντάδες προσκυνητές

ΦΩΤΟ - ΣΑΡΑΝΤΑΠ. 1 [800x600]

«Μνηστευθείσα τω Λόγω Μαρίνα ένδοξε, των επιγείων την σχέσιν πάσαν κατέλιπες, και ενήθλησας λαμπρώς ως καλλιπαρθενος. Τον γαρ αόρατον εχθρόν κατεπάτησας στερρώς οφθέντα σοι Αθληφόρε. Και νυν πηγάζεις τω κόσμω των ιαμάτων τα δωρήματα».
Και το δημοτικό διαμέρισμα Σαρανταπόρου του Δήμου Ελασσόνας τίμησε και φέτος τη μνήμη της «προστάτιδος» του, της «πολιούχου» Αγίας Μαρίνας, με λαμπρές θρησκευτικές εκδηλώσεις, που παρακολούθησαν δεκάδες προσκυνητές, ντόπιοι και επισκέπτες.
Την παραμονή της εορτής, στο φερώνυμο Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας Σαρανταπόρου, τελέσθηκε πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία και Θείο Κήρυγμα, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν ο ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίου Δημητρίου(«Βαλέτσικο») Τσαριτσάνης – αρχιμανδρίτης π. Ισαάκ Τσαπόγλου και οι ιερείς από το Σαραντάπορο και τις γειτονικές ενορίες.
Στο Θείο Κήρυγμα, ο μητροπολίτης κ. Χαρίτων αναφέρθηκε στη ζωή της Αγίας Μαρίνης, που υπέστη φρικτά βασανιστήρια και αποκεφαλίστηκε, αφού η πίστη της Αγίας ήταν αμετακίνητη στο Χριστό.
Όπως δημοσιοποίησε, μιλώντας προς το εκκλησίασμα ο κ. Χαρίτων, με την φροντίδα της Ι. Μητρόπολης στη συγκεκριμένη ενορία του Σαρανταπόρου θα υπάρχουν λείψανα της Αγίας Μαρίνας, εφ΄ όρου ζωής.
Ακολούθησε η Λιτάνευση – Περιφορά της Εικόνας της Αγίας Μαρίνας.
Ανήμερα της εορτής, στο φερώνυμο ναό, τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

ΦΩΤΟ - ΣΑΡΑΝΤΑΠ. 1 [800x600]ΦΩΤΟ - ΣΑΡΑΝΤΑΠ. 2 [800x600]

ΦΩΤΟ - ΣΑΡΑΝΤΑΠ. 3 [800x600]ΦΩΤΟ - ΣΑΡΑΝΤΑΠ. 4 [800x600]

ΦΩΤΟ - ΣΑΡΑΝΤΑΠ. 5 [800x600]

Η ιστορία του ιερού ναού Αγίας Μαρίνας
Ο ιερός ναός Αγίας Μαρίνας Σαρανταπόρου έχει τη δική του ιστορία. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα sarantaporo.gr : Η πρώτη εκκλησία της Αγίας Μαρίνας θεμελιώθηκε το 1872 στην πλατεία του χωριού. Το 1943 πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς και το 1951-52 κατασκευάσθηκε εκ νέου από το 103ο Τάγμα Πεζικού(…είχε κατασκηνώσει στο Σαραντάπορο) με διοικητή τον συνταγματάρχη Νικόλαο Κοροβέση. Ο τότε διοικητής Κοροβέσης σκέφτηκε να χτίσει την εκκλησία την οποία είχαν σκεπάσει προσωρινά με τέντες. Συστάθηκε τότε μια επιτροπή από τον διοικητή Κοροβέση, τον πρόεδρο του χωριού Ιωάννη Γκουτζουρέλα και το δάσκαλο Ηλία Κωσταρίγκα, οι οποίοι επισκέφτηκαν τον τότε Μητροπολίτη Καλλίνικο και του ζήτησαν βοήθεια για να ξαναχτιστεί η καμένη εκκλησία. Η Υπηρεσία Ανοικοδόμησης πρόσφερε όλα τα υλικά και σε 2-3 μήνες η εκκλησία ήταν έτοιμη.
Η εκκλησία αυτή κατεδαφίστηκε στις 7 Ιουνίου 1995, λόγω παλαιότητας και ζημιών που προκλήθηκαν από τον καταστροφικό σεισμό της Αιανής, για να χτιστεί και πάλι. Σε μικρό χρονικό διάστημα και με την οικονομική συμβολή όλων των Σαρανταποριτών αποπερατώθηκε και έγιναν τα Θυρανοίξια του νέου Ναού στις 23 Αυγούστου 1998, από τον μακαριστό μητροπολίτη Ελασσώνος Σεβαστιανό. Η νέα εκκλησία της Αγίας Μαρίνας αποτελεί ένα στολίδι που κοσμεί την πλατεία του Σαρανταπόρου, ενώ ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι το τέμπλο και ο εσωτερικός διάκοσμος του Ναού.
Πριν ένα χρόνο, στον ιερό ναό του Σαρανταπόρου προσήλθαν εκατοντάδες πιστοί και προσκυνητές για να προσκυνήσουν την Τίμια Κάρα της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Μαρίνης, η οποία φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Ηλίων Αιδηψού και φιλοξενήθηκε για 3 ημέρες στον ιερό ναό Αγίας Μαρίνας Σαρανταπόρου.

Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις του Σαρανταπόρου παρευρέθηκαν: οι αντιδήμαρχοι Ελασσόνας Αναστ. Γκατζιούρας και Νίκος Γκουτζουρέλας, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΕΛ Φώτης Καραγκόγκος, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Ι. Βαϊτσης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, «απόδημοι» Σαρανταπορίτες, κ.ά.

Πηγή: www.leukipoli.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.