Ψηφίστηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο Ελασσόνας τα μέτρα ελάφρυνσης πολιτών και επιχειρήσεων

Νέα 0
Ψηφίστηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο Ελασσόνας τα μέτρα ελάφρυνσης πολιτών και επιχειρήσεων

ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Με μεγάλη πλειοψηφία (24 ψήφων) και τη στήριξη των παρατάξεων «Ολύμπου Πολιτεία», «Ένας Δήμος για όλους» και «Λαϊκή Συσπείρωση» ψηφίστηκε σήμερα Τρίτη 19 Μαΐου 2020 από το Δημοτικό Συμβούλιο Ελασσόνας η δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση επιχειρήσεων, εργαζομένων, αγροτών και ευπαθών ομάδων, προσφέροντας μια οικονομική ανάσα σε ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και πολιτών, που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού.

 

Ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας, εισηγούμενος τα μέτρα ελάφρυνσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, δήλωσε: «Ανταποκρινόμενοι στη διαμορφούμενη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, μετά τα περιοριστικά μέτρα, την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων, των νέων μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και της διαφαινόμενης βαθιάς ύφεσης, προτείνουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης με κοινωνικό και επιχειρηματικό αποτύπωμα, μία ευρεία δέσμη μέτρων για την οικονομική ελάφρυνση κοινωνικών ομάδων και επιχειρήσεων που έχουν πληγεί και αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι με την ανεργία, τα χαμηλά εισοδήματα και την αποεπένδυση εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.

Το προτεινόμενο πρόγραμμα οικονομικών ελαφρύνσεων περιλαμβάνει σημαντική στήριξη επαγγελματιών, εργαζομένων, αγροτών και ευπαθών ομάδων, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις των περιορισμών λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού και της αναστολής λειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων, των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος κ.α., προκειμένου να υποστηριχθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα στο Δήμο Ελασσόνας, οι οικογένειες των εργαζομένων και οι ευπαθείς ομάδες που θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη νέα δημοσιονομική ύφεση που πλήττει κατά κανόνα τους πιο αδύναμους.

Η διοίκηση του Δήμου δεσμεύεται να επανακαθορίσει τους βραχυπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους στόχους με βάση την νέα ανάγκη στήριξης του παραγωγικού ιστού της περιοχής και τη βιωσιμότητα της τοπικής οικονομίας, με έμφαση στην περιστολή των μη επωφελών δαπανών.

 

Μέτρα ελάφρυνσης Επαγγελματιών – Εργαζομένων – Αγροτών – Ευπαθών Ομάδων

 

(Α) Επιχειρήσεις που ανέστειλαν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους και εντάχθηκαν στις πληττόμενες δραστηριότητες

 

  • Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για όλο το διάστημα της αναστολής
  • Μείωση κατά 50% των δημοτικών τελών για 6 μήνες μετά το πέρας της αναστολής

 

(Β) Εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που ανέστειλαν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους και εντάχθηκαν στις πληττόμενες δραστηριότητες

 

  • Απαλλαγή κύριας κατοικίας από δημοτικά τέλη για όλο το διάστημα της αναστολής
  • Μείωση κατά 50% των δημοτικών τελών για 6 μήνες μετά το πέρας της αναστολής

 

(Γ) Επιχειρήσεις που μισθώνουν δημοτικό ακίνητο ως κατάστημα και εντάσσονται στις πληττόμενες δραστηριότητες

 

  • Απαλλαγή από μισθώματα για όλο το διάστημα της αναστολής
  • Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για όλο το διάστημα της αναστολής
  • Μείωση κατά 50% του μισθώματος για 6 μήνες μετά το πέρας της αναστολής
  • Μείωση κατά 50% των δημοτικών τελών για 6 μήνες μετά το πέρας της αναστολής

 

(Δ) Περίπτερα σε κοινόχρηστο χώρο του δήμου

  • Απαλλαγή για 6 μήνες από το τέλος κοινόχρηστου χώρου
  • Μείωση κατά 50% των δημοτικών τελών για 6 μήνες

 

(Ε) Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφέ, εστίαση κλπ)

  • Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για όλο το διάστημα της αναστολής
  • Μείωση κατά 50% των δημοτικών τελών για 6 μήνες μετά το πέρας της αναστολής
  • Απαλλαγή από τέλη κατάληψης κοινόχρηστου χώρου (τραπεζοκαθισμάτων) για όλο το διάστημα της αναστολής
  • Μείωση κατά 50% του υπολοίπου των τελών κατάληψης κοινόχρηστου χώρου (τραπεζοκαθισμάτων)
  • Απαλλαγή του τέλους παρεπιδημούντων για όλο το διάστημα της αναστολής
  • Απαλλαγή του τέλους επί των ακαθάριστων εσόδων 0,5% της εστίασης και 5% των κέντρων διασκέδασης για όλο το διάστημα της αναστολής

 

(ΣΤ) Αγρότες (γεωργοί – κτηνοτρόφοι)

 

  • Μείωση κατά 30% των τελών άρδευσης σε όλες τις εκμεταλλεύσεις

 

(Ζ) Μείωση δημοτικών τελών σε ειδικές κατηγορίες (με εισοδηματικά κριτήρια)

 

Αφορά τα δημοτικά τέλη της υπ’ αρ. 275/2012 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας, δεν αφορά το δημοτικό φόρο, δεν αφορά το τέλος ακίνητης περιουσίας, πράξεις ένταξης σε καθεστώς μειωμένων τελών δεν ανανεώνονται αυτόματα.

 

Άτομα με Αναπηρία:

Μείωση σε ποσοστό 30% των δημοτικών τελών του έτους 2020 για άτομα με αναπηρία με ποσοστό από 67% έως και 80% και σε ποσοστό 50% σε άτομα με πιστοποιημένη αναπηρία σε ποσοστό άνω των 80% έως 100% για την κύρια κατοικία εφόσον έχουν ετήσιο οικογενειακό  φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους  ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο του ποσού 22.000 ευρώ.

Πολύτεκνες οικογένειες:

Μείωση  των δημοτικών τελών του έτους 2020 για την πρώτη κατοικία των πολύτεκνων οικογενειών

  • Πολύτεκνες οικογένειες με 1 προστατευόμενο τέκνο ποσοστό 20%
  • Πολύτεκνες οικογένειες με 2 προστατευόμενα τέκνα ποσοστό 30%
  • Πολύτεκνες οικογένειες με 3 προστατευόμενα τέκνα ποσοστό 40%
  • Πολύτεκνες οικογένειες με 4 προστατευόμενα τέκνα και άνω ποσοστό 50% εφόσον έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο του ποσού των 22.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 € για κάθε τέκνο πέραν του τετάρτου.

Τρίτεκνες οικογένειες:

Μείωση  σε ποσοστό 30% των δημοτικών τελών έτους 2020 για την κύρια κατοικία τρίτεκνων οικογενειών με τρία (3) προστατευόμενα τέκνα, με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα πραγματικό ή τεκμαρτό εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο του ποσού των 22.000 €.

Άποροι

Μείωση σε ποσοστό 50% των δημοτικών τελών έτους 2020 για την πρώτη κατοικία των απόρων όπως αυτοί ορίζονται από την κείμενη νομοθεσία.

Μονογονεϊκές οικογένειες

Μείωση σε ποσοστό 25% των δημοτικών τελών έτους 2020 για την πρώτη κατοικία των μονογονεϊκών οικογενειών, με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα πραγματικό ή τεκμαρτό εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο του ποσού των 14.000 €.

Μονογονεϊκές οικογένειες νοούνται όσες αποτελούνται από έναν γονιό (διαζευγμένο με γονική μέριμνα, χωρίς γάμο με γονική μέριμνα ή σε κατάσταση χηρείας) και ένα τουλάχιστο ανήλικο παιδί ή ενήλικο μέχρι 25 ετών που να σπουδάζει σε αναγνωρισμένες σχολές του εσωτερικού ή της αλλοδαπής ή υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία.

Οικογένειες με 2 συζύγους μακροχρόνια άνεργους

Μείωση σε ποσοστό 50% των δημοτικών τελών έτους 2020 για την πρώτη κατοικία για οικογένειες των οποίων οι 2 σύζυγοι είναι μακροχρόνια άνεργοι κατά την κείμενη νομοθεσία, και είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 6.000 €.

Νέοι επιτηδευματίες

Μείωση σε ποσοστό 20% των δημοτικών τελών έτους 2020 για την επαγγελματική στέγη νέων επιτηδευματιών που ξεκίνησαν για πρώτη φορά τη δραστηριότητά τους εντός των ετών 2019-2020 (ήπια επαγγελµατική δραστηριότητα εκτός καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος) έως 30 χρονών και εφόσον η έδρα της επιχείρησής τους δεν είναι ταυτόχρονα και κατοικία».

 

Πηγή: www.elassonanews.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.