31 Μαΐου Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος

Νέα 0
31 Μαΐου Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος

Το κάπνισμα προκαλεί 5.000.000 θανάτους ετησίως, δηλ. ένας  συνάνθρωπός μας χάνει τη ζωή του κάθε 8 δευτερόλεπτα εξαιτίας αυτής της κακής συνήθειας. Το τσιγάρο περιλαμβάνει περίπου 70 καρκινογόνες  ουσίες, όπως φορμαλδεΰδη, υδροκυάνιο, κάδμιο, μονοξείδιο του άνθρακα, πίσσα, κετόνες κ.α.

Η νικοτίνη ευθύνεται για την εξάρτηση από τον καπνό, ενώ η πίσσα που είναι ένωση πολλών ουσιών, επικάθεται στους βλεννογόνους του στόματος, των πνευμόνων, του στομάχου, και του εντέρου συμβάλλοντας στην πρόκληση καρκίνων, αλλά και στην εκδήλωση καρδιολογικών και  χρόνιων αναπνευστικών νοσημάτων.

Το παθητικό κάπνισμα έχει επίσης τραγικό απολογισμό. Επιστημονικά δεδομένα επισημαίνουν τον κίνδυνο καθώς προκαλεί 600.000 θανάτους μη καπνιστών και από αυτούς οι 150.000 είναι παιδιά!

Και όλα αυτά, βάζοντας οι καπνιστές βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς αν 1 πακέτο ημερησίως στοιχίζει περίπου 4€  χάνονται από το μηνιαίο εισόδημα 120€ και από το ετήσιο 1460€, χρήματα που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν τις διακοπές μας και σε βάθος χρόνου ένα αυτοκίνητο και μετά από 30 χρόνια ένα σπίτι!

Από μελέτες αποδεικνύεται ότι το κάπνισμα ξεκινάει από τη σχολική ηλικία γι’ αυτό πρέπει να θωρακίσουμε τα παιδιά μας ώστε να πουν όχι στο τσιγάρο, έχοντας ως πρότυπο γονείς που δεν καπνίζουν.

Τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος είναι πολλά, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, και το βαθμό εθισμού. Όσοι έκοψαν το κάπνισμα είδαν άμεσα βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης και μακροχρόνια οφέλη στην υγεία τους.

Σύμμαχος στην προσπάθεια περιορισμού αποτελεί η εφαρμογή των μέτρων για την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, που νομοθέτησε αλλά δεν εφάρμοσε ποτέ η πολιτεία.

Αν αγαπάς τον εαυτό σου και επιθυμείς μια καλύτερη ποιότητα ζωής κόψε το τσιγάρο!

Για επιπλέον βοήθεια μπορείς να απευθυνθείς στον γιατρό σου ή στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος.

Αφού διάβασες όλα τα παραπάνω σκέψου πριν αγοράσεις το επόμενο πακέτο τι κερδίζεις και τι χάνεις…

Ομάδα Υγείας Κέντρου Υγείας Ελασσόνας

Πηγή: www.elassonanews.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.