Oι γυναίκες διακρίνονται

Νέα 0
Oι γυναίκες διακρίνονται

tsiantes  elassonanews.gr / elassona / ελασσόνα

Η πλειοψηφία των φοιτητών είναι γυναίκες. Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Η επιτυχία των γυναικών στις σπουδές δεν περιορίζεται στις σχολές όπου οι γυναίκες αποτελούσαν πάντα την πλειοψηφία, αλλά τα ποσοστά των γυναικών αυξάνουν συνεχώς ακόμη και στις παραδοσιακά «ανδρικές» σχολές.

Στα παιδαγωγικά τμήματα η κυριαρχία των γυναικών ήταν μεγάλη και παραμένει. Το 88,08% των φοιτητών είναι γυναίκες έναντι μόνο 11,92% ανδρών. Ποσοστά πάνω από 80% αποτελούν οι φοιτήτριες στα τμήματα ψυχολογίας, ξένων φιλολογιών, όπως φαίνεται στον πίνακα 1, που περιλαμβάνει το ποσοστό των ανδρών και γυναικών φοιτητών σε όλα τα εξάμηνα σπουδών, εκτός από όσους έχουν καθυστερήσει να πάρουν το πτυχίο τους.

Την πλειοψηφία αποτελούν τα κορίτσια και στη Νομική, την Αρχιτεκτονική, τη Βιολογία, τη Χημεία, τη Φαρμακευτική, τη Οδοντιατρική και την Ιατρική. Πρόκειται για υψηλόβαθμες σχολές στις οποίες η εισαγωγή απαιτεί πολύ και οργανωμένο διάβασμα. Αυτό είναι, πιστεύω, το πλεονέκτημα των κοριτσιών που είναι, σε γενικές γραμμές, πιο οργανωμένα από τα αγόρια.

Τα παραδοσιακά «ανδρικά κάστρα» είναι οι σχολές πληροφορικής και τα τμήματα μηχανολογίας, που, όμως, αρχίζουν να δέχονται και αυτά γυναίκες, που έχουν φτάσει να αποτελούν πάνω από το 15% του αριθμού των φοιτητών. Οι άνδρες είναι ακόμη περισσότεροι στα τμήματα Οικονομικών, Λογιστικής, Μαθηματικών, Φυσικής και Πολιτικών Μηχανικών.

Το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό, όπως μπορούμε να δούμε στον πίνακα 2, όπου μπορούμε να δούμε το ποσοστό του πληθυσμού των ανδρών και γυναικών που είναι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε ηλικία 30-34 ετών. Η μέση διαφορά υπέρ των γυναικών στη ΕΕ-27 είναι 9,3%, με αυξομειώσεις στις χώρες. Μόνο στην Τουρκία οι άνδρες που σπουδάζουν είναι περισσότεροι από τις γυναίκες κατά μόλις 3%, δείχνοντας τη θέση της γυναίκας στην τουρκική κοινωνία. Στη Γερμανία είναι πρακτικά ίσα τα ποσοστά, αλλά πολύ χαμηλά, χαμηλότερα από το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διαφορά είναι πολύ μεγάλη υπέρ των γυναικών στη Φινλανδία και τη Σουηδία που φθάνει το 15%, ενώ στη Νορβηγία ξεπερνά το 19%.

Το συμπέρασμα είναι ότι οι γυναίκες δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη μόρφωσή τους, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και ξεπερνούν τους άνδρες παντού, μπαίνοντας και σε παραδοσιακές «ανδρικές» σπουδές. Και όχι μόνο στις σπουδές. Η Γερμανία και η Αγγλία έχουν γυναίκες πρωθυπουργούς και οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για την πρώτη τους πρόεδρο.

Λογικά θα αναμένουμε στο προσεχές μέλλον να αυξηθούν με ραγδαίο ρυθμό και οι θέσεις υψηλόβαθμων στελεχών που θα καταλαμβάνουν οι γυναίκες, καταργώντας την παρωχημένη αντίληψη περί πολιτών δεύτερης κατηγορίας, που πολλοί ακόμη και τώρα τους προσάπτουν. Μπράβο κορίτσια!

Του Στράτου Στρατηγάκη
Mαθηματικού – ερευνητή

Πηγή: www.elassonanews.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.