Επερώτηση της Αριστερής Παρέμβασης για τον Ελασσονίτη ποταμό στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας

Νέα 0
Επερώτηση της Αριστερής Παρέμβασης για τον Ελασσονίτη ποταμό στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας

Για ακόμη μια φορά οι κάτοικοι των παραποτάμιων χωριών του δήμου Ελασσόνας γίνονται μάρτυρες μιας εγκληματικής ενέργειας που συντελείται εδώ και χρόνια στον Ελασσονίτη και στον Τιταρήσιο ποταμό. Όταν ο καιρός είναι βροχερός, ώστε να μην γίνονται αντιληπτοί, κάποιοι ρίχνουν τα βοθρολύματα στα ποτάμια.

Δεν είναι η πρώτη ούτε η μοναδική περίπτωση ρύπανσης των ποταμών που φαίνεται στην επιφάνεια. Και που να φαντασθεί  κανείς τι γίνεται στον υδροφόρο  ορίζοντα της περιοχής  που δεν το βλέπουμε και οι αντιδράσεις περιορίζονται μόνο στο χώρο των ειδικών.

Τα τελευταία χρόνια – ιδίως μετά από βροχές – έρχονται στην επιφάνεια χρόνια και σοβαρά πρόβλημα που οφείλονται στα λύματα διάφορων κτηνοτροφικών μονάδων που να διοχετεύονται και στα δυο ποτάμια, την ρήψη απόβλητων τυροκομικών μονάδων στον  Ελασσονίτη πιθανώς σε αστικά λύματα από τις περιοχές που παίρνει μέχρι να φτάσει στα χωρία της «Ποταμιάς».

Ελπίζουμε το νέο περιστατικό να μην ξεχαστεί γρήγορα και αφού πρώτα δούμε κάποιους αρμοδίους να ζητούν την λήψη δειγμάτων, την εφαρμογή της νομοθεσίας και τον καταλογισμό ποινών.

Η  ασυδοσία των ρυπαντών, το τελείως ανεπαρκές και πολυδαίδαλο θεσμικό πλαίσιο, η απουσία συντονισμού, προετοιμασίας και οργάνωσης για το σύνολο των θεμάτων Διαχείρισης και προστασίας των υδάτων, είναι μια θλιβερή πραγματικότητα, χωρίς σοβαρές ελπίδες βελτίωσης και προοπτικής.

Στο ΦΕΚ 4682/Β η απόφαση 897/21-12-2017 του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων με τίτλο «Έγκριση 1ης αναθεώρησης του Σχεδίου Διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών του υδατικού διαμερίσματος Θεσσαλίας και της αντίστοιχης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων».

Στο άρθρ. 1 της απόφασης ορίζεται ότι σκοπός της Αναθεώρησης είναι «.. να προάγεται ο στόχος της επίτευξης της «καλής κατάστασης» των υδάτων, που είναι ο κύριος στόχος της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας..», δηλαδή η ανατροπή της συνηθισμένης χρήσης των υδατορεμάτων ως ανοιχτών αγωγών διοχέτευσης λυμάτων, που αποτελεί μέτρο της ανθρώπινης ανοησίας και ασυνειδησίας.

Στην παρ. 6.1.1 της Αναθεώρησης, με τίτλο «Εκτίμηση της κατάστασης ποτάμιων υδατικών συστημάτων», περιλαμβάνονται οι ποταμοί Τιταρήσιος και (ο παραπόταμός του) Ελασσονίτικος. Η «οικολογική κατάσταση» του Ελασσονίτικου χαρακτηρίζεται «κακή»,…. Συμφώνα με μελέτες στα οποιαδήποτε προβλήματα ρύπανσης του Τιταρήσιου σημαντική θεωρείται ότι είναι η συμβολή της ρύπανσης του Ελασσονίτη.

Το πρόβλημα είναι γνωστό σε όλους άλλα τι μετρά παίρνετε  για να λυθεί;

Ερωτάμε τον κ. Περιφερειάρχη:

Κατ αρχήν τι μέτρα θα πάρει για τον έλεγχο των νερών των ποταμών από τον Τύρναβο μέχρι την Ελασσόνα αλλά και πάνω από το φράγμα Αγιονεριου.

Γίνονται τακτικοί έλεγχοι στις μονάδες(τυροκομεία και κτηνοτροφικές μονάδες) που βρίσκονται κοντά στα ποτάμια και αν ναι ποια τα αποτελέσματα;

Θα γίνουν άμεσα νέοι έλεγχοι για να σταματήσει το φαινόμενο της ρύπανσης στην πηγή του;

 

Αδάμου Αντώνης  περιφερειακός σύμβουλος

<< ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ – ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ>>

Πηγή: www.elassonanews.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.